Vuković sa gradskom upravom Berlina: Dogovorena saradnja u brojnim oblastima

Radio Titograd

21.06.2022, 16:23h

2 min

Posjetu Berlinu, osim učešća na konferenciji Evropskog savjeta za vanjske poslove, gradonačelnik Ivan Vuković iskoristio je i za susret sa zamjenicom gradonačelnice Berlina, Ana-Maria Trasneom, saopšteno je iz Glavnog grada.

Tokom sastanka bilo je riječi, kako se navodi, o brojnim aktivnostima i projektima koji povezuju Podgoricu i Berlin, te izazovima koji upućuju na neophodnost intenziviranja saradnje glavnih gradova. U fokusu razgovora našle su se teme zelenih politika, razvoja IT industrije, uspostavljanja i unapređenja kreativnih habova, te smart city koncepta u Berlinu i Podgorici.

Vuković je upoznao zamjenicu gradonačelnika sa dosadašnjim rezultatima uprave Glavnog grada u pomenutim oblastima i istakao da ovakvi sastanci predstavljaju dobru priliku za razmjenu iskustava, mišljenja i ideja.

“Berlin je jedinstven grad, evropska metropola u pravom smislu te riječi. Način na koji je grad odgovorio velikim promjenama u poslednje dvije decenije, te ono što planira za budućnost me je fasciniralo. Raduje me što prepoznajem entuzijazam i spremnost za saradnju od strane aktuelne gradske uprave, kao i prilika da skupa sa svojim timom učim iz bogatog iskustva Berlina,” rekao je Vuković.

Zamjenica gradonačelnika, Ana-Maria Trasnea, pohvalila je dosadašnji učinak uprave Glavnog grada, te ponudila uspostavljanje saradnje u IT sektoru koji, kako su su istakle obije strane, predstavlja ogroman potencijal kako Berlina, tako i Podgorice.

“Kako je u glavnom gradu Njemačke razvijeno na desetine kreativnih habova, u čiji rad su uključene velike kompanije, ali i studenti, dogovoreno je da stručni tim iz Podgorice u narednom periodu posjeti Berlin i prisustvuje prezentaciji rada pomenutih habova”, ističe se u saopštenju.

Osim navedenog, na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima dva grada na unapređenju položaja pripadnika vulnerabilnih grupa, te je gradonačelnik Vuković predstavio dosadašnje primjere dobre prakse saradnje Glavnog grada i predstavnika organizacija i NVO sektora koji se bave ovim pitanjem.

“Kao i mnogo puta do sada, potvrđeno je da Podgorica ide u korak s razvijenim evropskim centrima i nudi mnogo toga svojim građanima, ali i posjetiocima”, zaključuje se u saopštenju Glavnog grada.

Izvor: CDM

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2,

00:09h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 23:19h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 23:16h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 22:48h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 22:40h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 22:34h

Skip to content