Vuković: Mi znamo za što se borimo, oni ne znaju na koga su nasrnuli – protesti će ih probuditi

Radio Titograd

24.11.2022, 07:45h

6 min

Foto:PA

Moramo biti jedinstveni i u stvaranju promišljenje strategije budućega političkog kretanja Crne Gore, s obzirom na to da je prvo moramo osloboditi iz crkvene krletke u koju su je zatvorili DF i njegove potrkuše

“Volja za dijalogom ne postoji. Postoji sitničavo nadgornjavanje umišljenih lidera koji jesu vođe samo za odvođenje Crne Gore u ambis ili u vanredno stanje u kome bi oni mogli da ostvaruju svoje dječačke snove o “srpskom svetu” pod ušankom Vladimira Putina”, poručila je u razgovoru za Portal Analitika poslanica DPS-a, Aleksandra Vuković.

Ona se osvrnula na posljednji sastanak lidera i predstavnika partija održan u Skupštini sa ciljem prevazilaženja političke krize, na kojem su DPS i ostale proevropske stranke tražile da se izbor sudija Ustavnog suda vrati na početak, povuče Zakon o predsjedniku i dogovor o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora, što je za parlamentarnu većinu – neprihvatljivo.

Osveta zbog rezultata referenduma

Sagovornica Analitike stava je da je DF nesumnjivo ‘mastermind’ skupštinske većine, čiji je najdosljedniji izvršilac radova pseudopremijer Dritan Abazović.

“Ozbiljna finansijska, medijska i politička podrška iz beogradskog i moskovskog centra čini ovu antidržavnu kliku organizovanom grupom za obezdržavljenje Crne Gore i sprečavanje njenog ulaska u EU. Naravno da zahtijevamo da se razgovor o izboru sudija Ustavnog suda vrati na početak. Vladimir Joković je jasno kazao da je vrijeme da oni imaju većinu u Ustavnom sudu. Bio je iskren, za razliku od drugih kolega”, kaže Vuković.

Ustav je, kako ističe, jasan i podsjeća da je za izbor sudija potreban široki konsenzus od dvije trećine, odnosno 54 poslanika, te da su bili isključeni iz pregovora.

“I predsjednica Venecijanske komisije istakla je da se mora obezbijediti pluralistički sastav Ustavnog suda, kvalifikovanom, a ne prostom većinom. Sad nam se nudi konačno rješenje 41 poslanika i fingira se potreba deblokade suda. Ne, oni ne žele da institucije Crne Gore funkcionišu. Zato i nijesu predložili mandatara u roku koji propisuje Ustav. Oni su dobili direktivu da ponize državu, da se osvete za rezultat referenduma 2006. godine. I svete se tako što razgrađuju instituciju po instituciju”, ocjenjuje Vuković.

Plaćenici imaju cilj

Kao vid vaninstitucionalne borbe, u Podgorici su krenuli masovni građanski protesti protiv gaženja Ustava i države, pod sloganom „Ima nas“, koje je podržao i DPS, a u okviru kojih je peticiju za vanredne parlamentarne izbore potpisalo gotovo 30.000 građana.

Kako ukazuje naša sagovornica, kada vlast obesmisli institucije i učini Skupštinu pukom salom sa sastanke i diktaturu 41 poslanika, koje ne obavezuju Ustav i Poslovnik, onda je obaveza državotvorne partije da ne učestvuje u ponižavanju reprezentativne demokratije.

IMG-4097

“I da izvrgne ruglu političke zlonamjernike koji imaju jedan cilj – sprovesti u Crnoj Gori svoju nacionalističku paradigmu, osmišljavanu decenijama. Plaćenici imaju cilj i ubrzano se kreću ka njemu, ali nijesu svjesni da oni koji protestuju to rade iz ljubavi prema Crnoj Gori i njenom građanskom karakteru i da ih vodi ideal. E, to ne mogu pobijediti srebrenjaci kojim su te jude potplatili beogradski i moskovski vlasnici da brukaju svoju državu, kulturu i njenu duhovnost. Bunt koji su izazvali političkom beskrupuloznošću i do sada neviđenim licemjerjem, rezultiraće izlaskom iz krize, tj. vanrednim parlamentarnim izborima”, kategorična je Vuković.

Upitana hoće li njena partija napustiti rad Skupštine i njenih tijela i intenzivirati proteste ukoliko zahtjevi sa skupova ne budu ispunjeni, ona kaže da DPS poručuje da “najgora oluja nije nam broda skršila”, te da će spriječiti „većinu da čestite ljude, protivnike desnila i šovinizma i borce za ljudska prava svojim manipulacijama i uz pomoć krimi-medija pretvori u manjinu’.

“DPS će uraditi sve što je u interesu Crne Gore. Ne idemo u Skupštinu otkad je na sjednici izvršen linč Ustava, jer ne možemo biti saučesnici u specijalnoj operaciji likvidacije podjele vlasti. Građani su pokazali odlučnost, protesti su izraz njihovoga nepristajanja na nepostojanje, na svakodnevno ponižavanje građanske Crne Gore. “Niko ti ne može sjesti za vrat, ako se ti sam ne pogneš.” Mi znamo za što se borimo, a oni ne znaju na koga su nasrnuli. Protesti će ih sve probuditi iz toga nesvjesnog stanja”, ističe Vuković.

Ozvaničeno bezakonje

Iz DF je ranije najavljeno da neće odustati od svojih inicijativa, a Ustavni odbor je prije nekoliko dana usvojio Prijedlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav koji su podnijeli poslanici stare/nove većine.

Vuković ukazuje da DF ima svoj program i da je poznat svima.

“Ranije su do svoga cilja pokušavali doći destrukcijom, psovali su kolege, negirali crnogorsku, albansku i bošnjačku naciju, lomili skupštinski inventar, gazili Ustav, gađali poslanike staklenim flašama, podizali spomenike ratnim zločincima. Sad su se uprepodobili i stavili svilene rukavice, kako bi, konačno, suptilnijim putem od pokušaja terorizma, ispostavili račun naručiocima radova iz Moskve i Beograda”, kaže Vuković.

Podsjeća da je pokret za nezavisnu Crnu Goru predvodio Milo Đukanović, te da su on i taj pokret, kako kaže, rak-rana DF-a.

“Sad je predvodnik toga pokreta predsjednik države. Treba ga na sve načine oslabiti, kako bi se ideja nezavisne Crne Gore pokazala besmislenom. Zato su izmijenili i nonsensima dopunili Zakon o predsjedniku, zbog toga su zakon nad zakonima, Ustav, podredili svome, glupostima nakićenom, zakončiću, čime su ozvaničili bezakonje”, kaže Vuković.

U tome ih, kako ističe, slijepo prate URA, SNP i Demokrate.

“I ostali DF-ovi trabanti. I Dritan Relativizatorović, duvanski mag i maglozasipač, koji bestidno falsifikuje sve čega se u politici takne. Ta inicijativa je još jedan akt stare/nove većine kojim se pokušava odvući pažnja sa svih nepočinstava vlasti koja razara kulturno i ekonomsko biće Crne Gore”, naglašava Vuković.

CG iznutra samljevena i medijski okupirana

Govoreći o ideji posredovanja međunarodne zajednice kako bi se kriza z zemlji riješila, Vuković kaže da je međunarodna zajednica naša saveznica, podsjećajući da je Crna Gora članica NATO-a i da je sve dok nijesu stigli “oslobodioci” bila liderka u EU integraciji.

“Avgustovska većina je uradila sve da udalji Crnu Goru od EU i približi je Moskvi. Crna Gora je iznutra samljevena, medijski okupirana, a evropski partneri moraju imati Argusove oči da isprate sve procese koji se odvijaju u našim institucijama, pod patronatom SPC. Nije jednostavno, ali za dobro Crne Gore i EU, danas, kada agresija Rusije u Ukrajini dostiže vrhunac, evropski partneri moraju uložiti veliki napor da razumiju i sagledaju agresiju ruske “meke moći” u Crnoj Gori, koju izvršavaju DF i ostale političke lutke koje su postale objekti Putinovih igrača u crnogorskom parlamentu. Te partije nijesu ni građanske, ni evropske, one su samo naljepnica veselih boja na tamnoj pozadini DF-a, koja ih od opštine do opštine “jede” i čini da postanu bižuterija demokratije u lokalnim skupštinama, jer od njihovoga glasa ništa ne zavisi”, naglašava Vuković.

Moramo biti jedinstveni

Upitana kako vidi ponovno objedinjavanje suverenističkog političkog bloka za vanredne parlamentarne izbore, Vuković kaže da između tih partija postoji izuzetna saradnja koja je značajno doprinijela snažnom otporu građanske Crne Gore.

U tom kontekstu, dodaje, zajednički će, shodno onome što pokažu istraživanja, pronaći optimalan model nastupa na izborima.

“Mi smo sve vrijeme bili objedinjeni u cilju koji želimo postići, a to je odbrana sekularne i građanske Crne Gore od nasrtaja klerikalnih i nacionalističkih struktura koje su zauzele pozicije „po dubini“ kako bi dubinski razorile moderno i pluralno društvo. Moramo biti jedinstveni i u stvaranju promišljene strategije budućega političkog kretanja Crne Gore, s obzirom na to da je prvo moramo osloboditi iz crkvene krletke u koju su je zatvorili DF i njegove potrkuše”, kaže Vuković.

Abazović – najveća prevara crnogorske politike

Komentarišući rad Vlade, koja je već neko vrijeme u tehničkom mandatu, Vuković ističe da je Abazović ‘najveća prevara crnogorske politike’, te da je iznevjerio svoje birače, građanski i evropski orijentisane.

“Tri mandata koja je dobio stavio je u ruke DF-u. On je tužni pokornik u rukama toga putinovskog saveza. Iznevjerio je svoje partnere sa kojima je sklopio prvu vladu, kao i Zdravka Krivokapića, koji mu je mnogo vjerovao. On je iznevjerio DPS i druge građanske partije koje su mu omogućile da postane premijer. On je izdao evropske partnere, kad je stavljajući na dnevni red Temeljni ugovor, skinuo sa dnevnog reda deblokadu Ustavnog suda i Sudskog savjeta, kao i izbor VDT-a, koji su Crnu Goru vodili direktno u EU”, kaže Vuković.

Najzad, kako ističe, iznevjerio je program URA-e, gdje se moglo čitati o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Dritan Abazović je akter duvanske afere i nekakvih Sky prepiski, koje na maestralan način pokazuju njegovo lice političkog lažnjaka, koji je sve ono za što je optuživao druge. On je izgubio povjerenje u Skupštini, ali i dalje, bez imalo zadrške, radi na pogubljenju svih crnogorskih vrijednosti”, ocjenjuje Vuković.

Zato bi ga, kaže, kreatori projekta “srpskog sveta” kroz Beograd nosili na rukama, kad bi se Crna Gora našla na koljenima zbog njegovih anticrnogorskih i antievropskih postupaka.

“Crnogorsko društvo se može vratiti u stanje normalnosti tako što će se na sav glas govoriti o tome ko su u stvari ljudi koji danas vrše vlast u Crnoj Gori, koliko je tu nepotizma i bezakonja, tako što će se pokazati građanski otpor i ponuditi snažna, sadržajna i opstajuća politička i ekonomska platforma oporavka Crne Gore, koja će je ubrzano pokrenuti iz ovog institucionalnog mrtvila i učiniti modernom i progresivnom zajednicom građana, suprotnoj ovoj klerikalizovanoj, pretpolitičkoj provinciji, u kojoj nam je ukinuto i osnovno političko pravo, izborno pravo, kao u Šavniku. Šavnik je mapa Crne Gore, prikaz kako bi ona izgledala kad bi ova vladajuća klika u njoj i dalje bila vlast”, poručuje Vuković za Portal Analitika.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 07:51h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 07:43h

Titogradske vijesti, top1,

07:24h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 05:48h

Skip to content