Vuković Kuč: Srbija je vlasnica većine televizija u Crnoj Gori

Radio Titograd

03.05.2024, 17:54h

< 1 min

Na Dan novinara, potpredsjednica i poslanica DPS-a, Aleksandra Vuković Kuč podjeća kako je 60 godina od pojave knjige “Razumijevanje medija” Marshalla McLuhana. Vjerovao je, kaže, da su mediji “čovjekovi produžeci”. Jesu li mediji umnožili snagu čovjeka i čovječanstva, pitanje je za sve nas, ističe Vuković Kuč.

“Crnogorska medijska situacija je takva da su društvo premrežili mediji izvan vlasništva države Crne Gore, a i medijska koncentracija, koja usljed svoga “divovskog” ili koncern djelovanja, ugrožava pluralnost mišljenja.

Kad se medijski sadržaji diriguju iz Srbije, koja je vlasnica većine televizija u Crnoj Gori, postavlja se pitanje ispunjavaju li se na taj način potrebe crnogorskoga društva i proizlaze li oni iz svjetonazora građana Crne Gore. Biće da se na taj način ostvaruje interes susjedne države, koji nije interes Crne Gore, bez obzira na našu želju za što boljim odnosima”, ocjenjuje Vuković Kuč.

Kako nadalje navodi, očita medijska polarizovanost se odrazila i na polarizaciju društva, pa ovaj prostor vapi za objektivnim i profesionalnim medijskim fokusom, koji mogu stvoriti samo moralni i odgovorni pojedinci, kojima je stalo do njegove emancipacije i progresa.

“Sloboda medija je uslov slobode Crne Gore, te moramo težiti organizovanom povratku medijske scene državi Crnoj Gori, kako bismo, bez obzira na okolnost svijeta kao “globalnog sela” imali priliku da oposebimo svoje medije, koji treba da budu “ambasadori nacionalne kulture”, ali i nacionalnih interesa”, istakla je Vuković Kuč.

Sa željom da svaki dan za medije bude 3. maj, slavim profesionalne i nezavisne novinare i pouzdane informacije, Vuković Kuč poručuje da medijski radnici nemaju radno vrijeme, pa im država mora obezbijediti povlašten status, ekonomski prosperitet i bezuslovnu bezbjednost.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:16h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:07h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 10:04h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 09:12h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2024. u 08:53h

Skip to content