Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Radio Titograd

25.04.2024, 19:37h

2 min

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Ministarka je naglasila da je Vlada Crne Gore posvećena ispunjenju svih zahtjeva za pristupanje EU i da će nastaviti sa radom kako bi se postigao pozitivan ishod u ovim procesima.

Ona je istakla da su zakoni poslati Evropskoj komisiji na mišljenje 15. marta, te je izrazila nadu da u mišljenju neće biti većih izmjena, ni preporuka ,od strane evropskih institucija, kako bi se ispoštovali svi rokovi i proces usvajanja medijskih zakona priveo kraju i njihovo usvajanje u Vladi i parlamentu.

“Jako nam je važno da proces medijske reforme dovedemo do kraja, obzirom da je to jedan od uslova za dobijanje pozitivnog IBAR-a. U 44. Vladi smo izuzetno posvećeni EU integraciji Crne Gore, a podrška ulasku u EU od strane 80 odsto građana nas dodatno motiviše da ispunimo sve zahtjeve koji se od nas traže”, kazala je Vujović.

Ministarka je informisala generalnog direktora Violu o najnovijim promjenama u medijskim zakonima Crne Gore.

Istakla je nekoliko ključnih novina, među kojima su to da se javni sektor ne može oglašavati u medijima koji nijesu upisani u evidenciju, da je Fond za medijski pluralizam povećan sa 0,09% na 0,20 odsto i dodate nove oblasti od javnog interesa, među kojima je borba protiv govora mržnje i dezinformacija.

“Ove promjene predstavljaju značajan korak ka unapređenju medijskog okruženja u Crnoj Gori”, kazala je ministarka izrazivši uvjerenje da će doprinijeti većoj medijskoj slobodi i odgovornosti.

Generalni direktor Viola je pohvalio napore koji su uloženi u unapređenje medijskih zakona.

“Dozvolite da vam čestitam na sjajnom poslu koji ste obavili u prethodnom periodu. Imamo veoma pozitivan utisak o medijskim zakonima koje ste nam dostavili i uvjeren sam da će u mišljenju EK biti samo tehničkih izmjena. Radili smo predano sa naše strane kako bismo vam obezbijedili podršku u proteklom periodu i pokazali da vam stojimo na raspolaganju za sva pitanja”, istakao je Viola.

Posebno je istakao činjenicu da je Zakonom o audiovizuelnim medijskim uslugama, potpuno implementirana Direktiva EParlamenta o AVM uslugama, i da su time jako zadovoljni, kao i da će Crnoj Gori odmah biti ukinuta suspenzija u Programu Kreativna Evropa, potprogram Mediji, po usvajanju zakona.

On je istakao da je srećan zbog posvećenosti Crne Gore EU integraciji i izrazio nadu da će završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeti dobijanja pozitivnog IBAR-a i održavanju druge Međuvladine konferencije.

Ono što je važno naglasiti je da je EU usvojila Media freedom act i Digital service act, i da će Crna Gora, u narednom periodu, nakon dobijenog IBAR-a, imati priliku da usaglašava svoje zakonodavstvo sa tim novim evropskim pravilima, kao i zemlje članice EU.

Sagovornici su zaključili da će naredni dani podrazumijevati intenzivan rad svih uključenih strana kako bi se uspješno dovršile započete reforme u medijskom sektoru.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content