Vujović – Todorov: Crna Gora i Bugarska jačaju kulturnu razmjenu i saradnju

Radio Titograd

17.05.2024, 10:50h

3 min

Foto:Vlada CG

 

Crna Gora i Bugarska imaju vjekovno prijateljstvo i veoma duge diplomatske odnose, dok Bugraska snažno podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu, a kulturnu razmjenu i saradnju, posebno u oblasti stvaralaštva, treba produbiti potpisivanjem novog Programa o saradnji između dvije zemlje.

To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i Najdena Todorova njenog kolege ministra kulture Bugarske, koja preuzima titulu počasnog gosta Podgoričkog sajma knjiga 2025. godine.

“Posebno nas raduje vaše učešće na 18. Sajmu knjiga i što Bugarska preuzima titulu počasnog gosta za 2025. godinu. Ovo je odlična prilika za razvijanje prijateljstva među narodima, razumijevanje i povećanje zainteresivanosti građana jedne države za drugu kulturu i jezik”, rekla je Vujović.

“Program saradnje u oblasti kulture istekao je 2023. godine, i ovo je prava prilika da obnovimo Program, da ga inoviramo i time se obavežemo na saradnju”, poručila je ona.

“Veoma sam srećan što imamo naš štand na Podgoričkom sajmu knjiga, a pogotovo me raduje ono što spremamo za narednu godinu. Želimo i da se ulica u Velikom Trnovu imenuje imenom Petra II Petrovića Njegoša, a na Cetinju jedna ulica nosi ime po Ivanu Vazovu, nacionalnom pjesniku koji je dosta vezan za Crnu Goru. Mi u Bugarskoj se trudimo da promovišemo vašu kulturu još više i da je učinimo vrlo poznatom u cijeloj Bugarskoj”, rekao je Todorov.

On je podsjetio da nije slučajno da Bugarska podržava Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji, i kazao “to za nas označava jos veću i čvršću saradnju na polju kulture”.

Sagovornici su se saglasili da možemo da sarađujemo na polju folklora, jer u toj sferi možemo dosta toga da mijenjamo i da napredujemo.

“Naša nematerijalna kulturna baština uključujući i folklor, je veoma bogata, imamo dosta folklornih ansabla koje je potrebno njegovati i razvijati na pravilan način, u čemu nam može pomoći bugarsko znanje i obrazovanje na vašim akademijama”, poručila je Vujović.

U tom dijelu Todorov je obećao pomoć jer vjeruje da Bugarska ima jako dobro iskustvo koje može biti dobra osnova za specijalizaciju i podučavanje ansambala iz Crne Gore.

“Zainteresovani smo da u Crnoj Gori organizujemo Dane Bugarske kulture, na kojima bi se Bugarska predstavila i grupama folklora. Muzika otvara čula i približava kulture. Uvjeren sam da našr zemlje i građane možemo povezati dok slušaju nacionalnu muziku”, rekao je on.

Crna Gora i Bugarska na polju filmske industrije već imaju dobru saradnju, to potvrđuje i činjenica da u Paviljonu Jugoistočne Evrope naši filmski centri imaju status partnera, kao i saradnja između kinoteka i pozorišta.

Ministarka Vujović je naglasila da “je likovna scena Crne Gore naša posebna vrijednost”, a Todorov je poručio da će u narednom periodu ugostiti likovne umjetnike iz Crne Gore. Prvo će organizovati likovnu izložbu u Ministarstvu kulture Bugarske, kako bi još bolje predstavili crnogorkse umjetnike Bugarskoj, jer im je, kako je naglasio, “stalo da crnogorski umjetnici ne budu prepoznati samo u Crnoj Gori, već i šire”.

“Mi živimo u posebnom vremenu u kojem svjedočimo sve većoj agresiji među zemljama. Što više narodi znaju jedni o drugim narodima, drugoj kulturi, ta će agresija nestajati. Ispostavlja se da je najbolje oružje protiv te agresije upravo kultura, ali ne samo jedne zemlje, već obostrasno. Zato smatram da je važno da naši građani znaju što više jedni o drugima. Kultura je način na koji mi komuniciramo, u šta vjerujemo i upravo je to vrijednost Evropske unije. Kultura je način na koji reagujemo ako se ne slažemo međusobno. Vjerujem da svaka zemlja Evropske unije može biti sigurna u svoju budućnost i zato je moja najveća želja za vas, da što prije postanete punopravna članica EU”, rekao je Todorov.

Vujović je podsjetila koliko je važno to što je kultura postala okosnica strategije Evropske unije.

“Ovo je nastalo iz potrebe da se bolje razumijemo, da svako predstavi svoje, ali i da se bliže upoznamo. Kada govorimo o Evropskoj uniji treba da nam je jasno da se radi o zajednici vrijednosti u kojoj od kada postoji nije bilo konflikata. Upravo zbog tog poštovanja različitosti. Nadamo se i volimo da kažemo da će Crna Gora do 2028. godine postati 28 članica Evropske unije”, dodala je Vujović.

“Upravo je primjer kulture dijaloga između 27 zemalja članica EU ono što nas uči dijalogu i nadasve poštovanju različitosti, a svi to poštuju i cijeli svijet zaista o tome može da uči od Evrope”, zaključila je Vujović.

Sa sastanka

Sastanku su ispred MKM prisustvovali i Dobrila Vlahović, generalna direktorica Direktorata za kulturnu baštinu, Milena Ražnatović, samostalna savjetnica za međunarodne odnose, a ispred Bugarske delegacije NJ.E. Stefan Dimitrov, Ambasador Republike Bugarske u Crnoj Gori, Silva Hačerjan, direktorica Direkcije “Međunarodna saradnja, evropski programi i regionalne aktivnosti” Ministarstva Kulture Republike Bugarske, Žulide Hamzova, referentkinja za Crnu Goru u Ministarstvu Kulture Republike Bugarske.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

07:46h

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 07:29h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 07:10h

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

06:53h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:47h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:44h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:40h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:37h

Skip to content