Vujović: Raspodijeljeno više od 420.000 eura za finansiranje 23 projekta NVO iz oblasti kulture

Radio Titograd

17.12.2023, 11:51h

2 min

Foto Printscreen

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović kazala je da je opredijeljeni iznos za finansiranje nevladinih organizacija za projekte iz oblasti kulture i umjetnosti u 2023. godini raspodijeljen.

“Nezavisna komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, nakon ocjenjivanja kompletnosti dokumentacije, donijela je Odluku o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama za projekte u oblastima kulture i umjetnosti, u iznosu 421.095,68 eura za realizaciju 23 projekta nevladinih organizacija u oblastima kulture i umjetnosti za 2023. godinu”, navodi se u saopštenju MKM-a.

To su rezultati Javnog konkursa ”Kultura spaja: od amatera do profesionalaca” koji je bio raspisan u julu. Na Javni konkurs podnijete su ukupno 122 prijave od strane 114 nevladinih organizacija.

Vujović je istakla da se nada da je komisija donije dobre odluke, s obzirom na različitost predloženih aplikacija i da “će podržani projekti doprinijeti pozitivnim promjenama u sektoru, posebno promociji folklora i drugih oblika nematerijalne kulturne bastine”.

Sektorskom analizom koju je sprovelo Ministarstvo kulture i medija tokom 2023, utvrđeno je da je u NVO sektoru najteža situacija upravo u oblasti kulturno umjetničkih društava (KUD) posebno stanja njihove opreme i uslova rada, dodaje se u saopštenju MKM-a.

Zato su uslovima konkursa bila propisana veća sredstva tj. broj vidova podrške za projekte koji promovišu kultirno umjetničko amatersko stvaralaštvo.

“Podsjećamo da je Vlada Crne Gore odobrila preusmjerenje sredstava s potrošačke jedinice Ministarstvo finanasija na potrošačke jedinice obuhvaćene Odlukom o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visine sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2023. godini. Na osnovu navedenog zaključka, na potrošačku jedinicu Ministarstvo kulture i medija preusmjerena su sredstva u iznosu 421.171,77 eura”, navodi se u saopštenju.

Odluka o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama je dostupna na sajtu Ministarstva kulture i medija.

Nakon Odluke, uslijediće potpisivanje Ugovora sa aplikantima.

Nakon uplate sredstava, posebna pažnja vodiće se o analizi namjenskog trošenja sredstava, tokom godine i preciznom izvještavanju.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content