Vujović i Gojković. Novi sporazum o saradnji u oblasti kulture

Radio Titograd

21.04.2024, 20:21h

< 1 min

Potpisivanje novog Sporazuma o saradnji u oblasti kulture između vlada Crne Gore i Srbije, uz Sporazum o borbi protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima, kao i unaprjeđenje saradnje u oblasti filmske industrije biće sljedeći koraci u cilju dodatnog unapređenja kulturne saradnje i jačanja odnosa dvije države.

To je poručeno na sastanku ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović sa ministarkom kulture i potpredsjednicom Vlade Srbije Majom Gojković, koje su se sastale u Veneciji na 60. Međunarodnoj izložbi savremene umjetnosti.

Prethodno su ministarke prisustvovale otvaranju izložbi u nacionalnim paviljonima Crne Gore i Srbije.

Na sastanku je postignut dogovor o zaključivanju novog Sporazuma u oblasti kulture između vlada kojim bi se prethodni Sporazum iz 2008. unaprijedio, prije svega u dijelu koji se odnosi na kulturno nasljeđe.

Sagovornice su se saglasile da u narednom periodu treba da bude potpisan Sporazum o borbi protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima što bi bio značajan iskorak unapređenja kulturne i sveobuhvatne saradnje u obostranom interesu.

Ministarke su zaključile da, imajući u vidu razvijenu institucionalnu saradnju u oblasti kulture, postoji potreba za pokretanjem inicijativa od obostranog interesa i ugovorile dinamiku sljedećih sastanaka.

Ocijenjeno da dvije zemlje imaju dobru saradnju u okviru medjunarodnih organizacija i inicijativa, pri čemu su ministarke posebno istakle projekte i programe koji se realizuju u okviru Foruma slovenskih kultura, a koji doprinose jačanju odnosa, ali i promociji naših kultura u Evropi i svijetu, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i medija.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content