Vujisić: Postoji opcija da je nezgoda na mom automobilu u stvari poruka

Radio Titograd

21.04.2024, 21:39h

2 min

Foto:RTCG

 

Nezgodu koju sam nedavno imao ne mogu dosvesti u direktnu vezu sa poslom koji obavljam, ali je indikativno to što smo upravo proteklih dana aktuelizovali temu o nelegalnoj eksploataciji šljunka, poslovima koji vrijede milion eura a ostalo je nekoliko kompanija koje i dalje nelegalno eksploatišu šljunak na obali Morače, kazao je novinar i građanski aktivista Vuk Vujisić. To je naveo u specijalnoj emisiji Gradske RTV, povodom ugrožavanja bezbjednosti novinara i građanskih aktivista.

Vujisiću je nedavno, nakon što se vraćao sa pripremnih aktivnosti za akciju sadnje, koja se organizovala na prostoru Lješkopoljske (Male) Gorice, dogodilo da mu je sa automobila otpao lijevi zadnji točak.

“Postoji opcija da neko time želi da pošalje neku poruku. I ranije je bilo situacija da mi budu probušene gume na automobilu, ali ne i da, na ispravnom vozilu, otpadne točak kojem su odvijeni svi šrafovi, a koje je nedavno uredno prošlo tehnički pregled. Samo sam želio da sa ovom činjenicom upoznam javnost, nijesam obavijestio policiju jer vjerujem da ne postoji mogućnost da bi se moglo utvrditi činjenično stanje”, kazao je Vujisić.

Dodao je da je ranije podnosio prijave zbog napada, te da su one ostale bez epiloga.

Preuzimanjem inicijative i podnošenem prijava za napade, sami sebi možemo najbolje pomoći, jer bi se načekali da država institucionalno reaguje po službenoj dužnosti, onako kako je zakonom propisano, ističe aktivistkinja za ljudska prava Bojana Jokić.

Jokić navodi da LGBT forum podnese godišnje više od 200 ovakvih prijava.

“To bude i mnogo više. Bude oko 200 procesuiranih predmeta za prekršajna ili krivična djela koja prijavimo, i na taj način se, kroz državne mehanizme sami štitimo”, objašnjava Jokić.

Ona je podsjetila da su se u LGBT forumu, od svog osnivanja, susrijetali sa vrlo ozbiljnim krivičnim djelima.

“Bilo je situacija gdje su se osnivači LGBT foruma suočavali sa veoma agresivnim fizičkim napadima od strane homofobnih osoba i dobijali veoma teške tjelesne povrede, te smo tako ustalili praksu da sve prijavljujemo. Kasnije smo došli na ideju da pratimo društvene mreže i oformimo tim za praćenje govora mržnje, i na kraju je od toga nastao jedan sveobuhvatan program na koji, kao NVO, fokusiramo naše djelatnosti”, istakla je Jokić.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content