Vučić: Rezolucija o Srebrenici usmjerena protiv Srba i poremetiće odnose u regionu

Radio Titograd

20.04.2024, 17:24h

2 min

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom.

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici, Vučić je rekao da se SAD i Srbija ne slažu ni o tom pitanju, kao i da je posebno zabrinut zbog te rezolucije, jer zna šta to znači i kako će ona poremetiti odnose u regionu.

“Ne zaboravite, to je donijeto kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar BiH. Ne zaboravite da je to pitanje izmješteno iz Savjeta bezbjednosti u Generalnu skupštinu protivpravno, jer to pitanje pripada Savjetu bezbjednosti, a ne Generalnoj skupštini. Ne zaboravite da je to pitanje pokrenuto, gle čuda, na jednu okruglu godišnjicu, veoma važnu, 29. godišnjicu, čuli ste da su 29. godišnjice obično najvažnije u svijetu, e to je pokrenuto baš za 29. godišnjicu i nije to naravno upereno protiv Srba, već je to onako. Mi Srbi to nismo tako razumjeli i suprotstavićemo se u UN koliko možemo“, kaže Vučić.

Navodi da zna koji su stavovi SAD i da se nada da će neke mlađe generacije u Srbiji voditi bolju politiku – sa “manje jeda i razočaranja“ nego on.

“A ono što je moja obaveza i kada izgubimo u Savjetu Evrope i kada formalno izgubimo u UN… kada se i to bude desilo, moraćemo da dignemo glavu i da se borimo za ekonomski napredak Srbije“, poručio je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li razgovori sa američkim zvaničnicima mogu da utiču na namjeru Srbije da spriječi usvajanje tog dokumenta, Vučić je rekao da će se Srbija snažno boriti.

“Ja sve kažem u lice, ne kažem sve ono što sam u razgovoru imao sa O'Brajanom, ali sve što je važno za građane kažem u lice. Ne krijem koliko nam teško pada sve ovo što se dešava. Što se tiče borbe oko rezolucije, mi znamo da Amerika kada podigne dva prsta, jedan prst, ima 70 zemalja za sebe. Mi smo sami, i takvi sami suprotstavićemo im se po pitanju Rezolucije, koliko god možemo svom svojom snagom“, rekao je Vučić.

Izvor: rts.rs

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content