Vučić: Protiv Srbije se vodi hibridni rat i prljava kampanja

Radio Titograd

22.09.2022, 12:58h

< 1 min

Foto: EPA-EFE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je na Generalnoj skupštini UN-a istakao da se protiv Srbije “u dijelu međunarodne javnosti vodi hibridni rat i prljava kampanja”, ilustrirajući to ocjenama da je Srbja prijetnja regionalnoj stabilnosti i da će navodno napasti susjede.

“Srbija je bila i biće faktor stabilnosti u cijelom regionu”, poručio je Vučić u svom obraćanju na skupštini dodavši da Srbija podržava Dejtonski mirovni sporazum za BiH, uprkos neistinama koje se mogu čuti, prenosi Hina.

Srbija je okarakterisana kao potencijalni faktor destabilizacije u regiji samo zato da ne bi govorila istinu – da načelo nepovredivosti granica mora pođednako vrijediti za sve, rekao je predsjednik Srbije.

“Nepravda učinjena bilo gdje prijetnja je pravdi i opomena svima”, rekao je Vučić i naglasio da Beograd ne odustaje od načela nepovredivosti granica.

Ocijenio je i da se ovogodišnja debata u Njujorku odvija “u uslovima narušenog svjetskog mira u razmjerama koji nisu viđeni od Drugog svjetskog rata i osnivanja UN-a”.

Slučaj Kosova

Srbija, istakao je, poštuje integritet Ukrajine, ali politika sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji, po njegovoj ocjeni, “nikome ne može donijeti dobre rezultate”.

Utvrdio je i kako ni od jednog sagovornika nije čuo “racionalan odgovor na pitanje u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine te suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije koji je ‘grubo narušen’ u slučaju Kosova”.

To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO-om, čije odredbe su predviđale donošenje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a, nije spriječilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova iznova pogaze teritorijalni integritet Srbije, rekao je Vučić.

Poručio je i da će Beograd nastaviti razgovore s Prištinom pod okriljem Evropske unije “jer je bolje sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati”.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Video hit dana,

21:51h

Titogradske vijesti, top1

07.12.2022. u 20:23h

Skip to content