Vučić: Neće nas natjerati da priznamo nezavisnost Kosova

Radio Titograd

26.11.2023, 12:32h

2 min

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da slijede teške nedjelje i mjeseci, jer je cilj međunarodne zajednice da Srbiju primoraju, na jedan ili drugi način, ubacujući je u određeni pravni okvir, da prizna nezavisnost Kosova, na šta, kako je rekao, neće pristati.

Aleksandar Vučić je naveo da će Srbija pretpjeti mnogo pritisaka i ukazao da se sve vrijeme suočava, ne samo sa dvostrukim standardima, već i sa licemjerjem.

“Zato su Albance stavili kao pod sankcije, koje i nisu toliko ozbiljne, a time zapravo ucjenjuju Srbiju, jer imamo šta da izgubimo”, rekao je Vučić novinarima nakon što je primio đake sa Kosova.

Komentarišući što će načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sjutra razgovarati sa komandantom Kfora o bezbjednosti na Kosovu, Vučić je rekao da ne misli da će tema tog razgovora biti bilo šta više od toga, jer i nema o čemu drugom da se govori.

Ukazao je da se Srbija sve vrijeme suočava ne samo sa dvostrukim standardima, već sa bezobzirno licemjernim ponašanjem.

“Kfor i NATO se s pravom pozivaju na Rezoluciju 1244 i oni svoj mandat crpe iz tog dokumenta, ali kada ih pitate za druge norme iz te iste rezolucije, kažu nam – ne gledajte u prošlost, nego u budućnost”, rekao je predsjednik.

Na to, kaže, mi, nedovoljno veliki moramo da se naviknemo.

“I da se u granicama mogućeg borimo za narod i zemlju. Biće mnogo važnih razgovora, svaki nam je važan, ali suštinski njihov cilj je da nas primoraju, na jedan ili drugi način ubace u pravni okvir, da ovako ili onako priznamo nezavisnost Kosova”, ukazao je Vučić.

Vučić je istakao da stav Srbije da ne želi da dopusti Kosovu da uđe u UN sa sobom nosi određene posljedice.

“Nisu prijetnje mjesecima unazad uzaludne… To će samo da se nastavlja i svaki dan će da govore kako su Kosovu uvedene sankcije, pa svi traže da ih uvedu i Srbiji… Kad pitamo zbog čega, kažu – zbog Banjske. Kada ih pitate a šta je sa istragom za pokušaj ubistva Dragiše Galjaka, Jovanovića, šta je sa kažnjavanjem počinioca za pokušaj ubistva dvoje djece u Štrpcu, nema odgovora”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li će nešto potpisivati Vučić je odgovorio da neće nikada i naveo je da je to više puta rekao.

Izvor:Agencije

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2,

15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:44h

Skip to content