Vučić- Kurti:Naredni sastanak 18. marta u Ohridu

Radio Titograd

02.03.2023, 18:45h

< 1 min

Naredni sastanak lidera Srbije i Kosova u okviru dijaloga biće održan u Ohridu, 18. marta, potvdio je jedan zvaničnik Evropske unije (EU) za Radio Slobodna Evropa.

Biće ovo sastanak gdje će lideri raspravljati o implementacionom planu koji je sastavni dio evropskog prijedloga, a koji se sada naziva Sporazum o putu ka normalizaciji Srbije i Kosova.

Željeni scenario za evropsku stranu jeste da ovo bude sastanak gdje će se lideri složiti oko aneksa plana koji obuhvata jasan kalendar kada treba ispuniti sve elemente iz evropskog dogovora.

Diskusija o ovom prijedlogu se za evropsku stranu smatra zatvorenom, nakon što su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti usaglasili oko teksta prijedloga na sastanku 27. februara u Briselu.

U Briselu smatraju da bi, bez aneksa o implementaciji koji se smatra integralnim dijelom dogovora, evropski prijedlog predstavljao samo “političku deklaraciju, bez ikakve pravne ili političke obaveze za strane”.

Evropska strana planira da u slučaju dogovora i oko implementacije, dođe do potpisivanja oba “neodvojiva” dijela koja čine isti dokument.

Evropski zvaničnici očekuju napete razgovore naročito oko Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koji se smatra ključnim elementom rasprave.

Zvaničnici EU podvlače da ne žele da nametnu Kosovu model koji do sada već nije provjeren. S tim u vezi oni tvrde da već postoje oko 16 evropskih modela koji bi služili kao primjer za Zajednicu na Kosovu, te poručuju da svi ti modeli funkcionišu u određenim evropskiim državama.

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 15:21h

Skip to content