Vučić: Komplikuju se stvari u BiH, zabrinjava Izetbegovićeva izjava

Radio Titograd

29.07.2022, 06:31h

2 min

Foto:PINK.RS

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak uveče da se komplikuju stvari u BiH i da zabrinjava priojeteća izjava Bakira Izetbegovića, koji je na stranačkom skupu SDA govorio o „prebrojavanju” oružanih snaga i nabavci dronova.

„Brinu i ove izjave Bakira Izetbegovića, a o Hrvatima neću više ništa ni da govorim”, rekao je Vučić na Pinku i poručio da želi samo da se sačuva mir i da treba što pre da razgovaramo sa Bošnjacima i dugoročno rešimo probleme.

Vučić je tako odgovorio na pitanje kako vidi to što je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ranije oštro kritikovao hrvatsku vladu, jer, po njegovim riječima, ne reaguje na prijeteće izjave predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, kao i to što je hrvatski premijer Andrej Plenković osudio izjavu lidera SDA Izetbegovića o „prebrojavanju” oružanih snaga i nabavci dronova, ocjenjujući je kao „katastrofalnu” i da se ne može drugačije protumačiti nego kao priprema za rat.

Vučić je rekao da ga ne interesuju međusobni odnosi između Milanovića i Plenkovića, jer je to njihova unutrašnja stvar, ali da je izjava Bakira Izetbegovića nešto ozbiljnije.

„Komplikuju se stvari u BiH i ne želim ništa da govorim, samo želim da sačuvamo mir i moramo brzo da razgovaramo kada prođu izbori u BiH. I u najtežem okruženju da razgovaramo sa Bošnjacima i da dugoročno rješavamo naše probleme sa Bošnjacima”, naveo je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li će ići u Jasenovac, Vučić je rekao:

„Ako me neko nekad bude pustio. Mogu đaci da idu, samo ne može predsjednik da ide. Možda jednom i to budu moguće. Gledaćemo sa Hrvatima u našoj zemlji da gradimo najbolje moguće odnose i učinimo sve što traže, da se osećaju kao svoj na svome”, rekao je Vučić i dodao da oni ne treba da trpe zbog političkih „replika i duplika”.

„Odgovoran odnos prema građanima Srbije hrvatske nacionalnosti mora da bude naš odgovor”, poručio je Vučić.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

15.08.2022. u 21:49h

Titogradske vijesti, top1

15.08.2022. u 20:23h

Sport, top2

15.08.2022. u 19:11h

Skip to content