Vučić i Kurti pozvani u Brisel, na stolu prijedlog ‘velike petorke’ za Zajednicu

Radio Titograd

24.10.2023, 21:57h

2 min

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti pozvani su u Brisel 26. i 27. oktobra.

Njihov dolazak krajem ove nedjelje najavio je portparol Evropske unije (EU) Peter Stano koji nije mogao da potvrdi da li će doći do zajedničkog susreta lidera.

Podvukao je da je poziv liderima upućen kako bi oni prvo obavili razgovore sa evropskom stranom “u znak podrške dijalogu” i pomaku u primjeni dogovora o putu ka normalizaciji odnosa.

Kako iz diplomatskih izvora saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Srbije i premijer Kosova odvojeno će se sastati s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom i premijerkom Italije Đorđom Meloni . Susretima bi trebalo da prisustvuje i šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Izaslanici ovih evropskih lidera bili su dio delegacije takozvane “Velike petorke” zajedno sa predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom koja je 21. oktobra bila u Beogradu i Prištini.

Stano je takođe potvrdio da je takozvana “velika petorka”, prilikom posjete 21. oktobra u Prištini i Beogradu, izašla sa novim prijedlogom o statutu Zajednice opština sa srpskom većinom.

“Razgovori tokom vikenda bili su fokusirani na to kako unaprijediti implementaciju Ohridskog sporazuma. Nema namjere da se on zamijeni. Razgovarano je o različitim prijedlozima i idejama – neki od njih u pisanoj formi – i ove diskusije će se nastaviti. Ovo takođe, uključuje moderan evropski prijedlog (statuta) Zajednice opština sa srpskom većinom”, potvrdio je Stano.

On je poručio da Evropska unija (EU) očekuje “brzo djelovanje strana”, koje će pokazati da su posvećene nastavku procesa normalizacije – ispunjavanjem svojih obaveza iz dijaloga iz Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i svih prethodnih sporazuma bez preduslova ili odlaganja.

Vučić i Kurti posljednji put bili su na sastanku u Briselu zajedno, sa Boreljom i Lajčakom, u septembru 2023.
Dolazak lidera Kosova i Srbije u Brisel slijedi nakon posjete delegacije takozvane “velike petorke” Prištini i Beogradu prije nekoliko dana.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar te glavni savetnici lidera Francuske, Njemačke i Italije sastali su se sa Kurtijem u Prištini i Vučićem u Beogradu 21. oktobra.

Kako je Radio Slobodna Evropa (RSE) je već objavio, Srbija i Kosovo imaju samo par dana da se izjasne o novim zahtjevima koje je iznijela delegacija tokom ove posjete.

Susreti predsjednika Srbije i premijera Kosova u Briselu će biti održani na marginama samita EU, gdje će se takođe posvetiti pažnja odnosima Prištine i Beograda.

Šefovi država i vlada EU će na kraju samita, koji će biti održan 26. i 27. oktobra, izraziti duboku zabrinutost bezbjednosnom situacijom na sjeveru Kosova i pozvaće Srbiju da u potpunosti sarađuje u istrazi, te obezbijedi da se odgovorni za napad u Banjskoj izvedu pred lice pravde.

Oni će takođe pozvati Srbiju i Kosovo da bez odlaganja ili preduslova sprovedu sve dogovore iz dijaloga, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom”.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 14:05h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 12:06h

Skip to content