Vrhovni sud priveo kraju postupak ocjenjivanja oko 70 budućih sudija

Radio Titograd

03.01.2022, 18:31h

2 min

Vrhovni sud je krajem prošle godine završio veći dio posla i među prijavljenim kandidatima ocijenio oko 70 budućih sudija koje početkom ove godine treba da stupe na tu dužnost. Radi se o kandidatima koji će na sudijska mjesta doći po principu napredovanja.

Postupak ocjenjivanja kandidata iz Višeg suda Podgorica i Osnovnog suda Nikšić, za koje nije završeno ocjenjivanje od strane Vijeća za ocjenjivanje, privodi se kraju, potvrdili su nam iz Vrhovnog suda i objasnili da nakon što se kandidatima dostave predlozi ocjena,oni imaju pravo prigovora, nakon čega će se utvrditi konačna ocjena za sve sudije koje su ocjenjivane.

Da se još uvijek nijesu stekli uslovi za održavanje sjednice na kojoj bi bili obavljeni intervjui potvrdili su nam i iz Sudskog savjeta.

– Nijesu se stekli uslovi da Savjet održi sjednicu na kojoj bi obavio intervjue sa kandidatima za sudije koji napreduju jer svi prijavljeni nemaju utvrđenu konačnu ocjenu. Očekujemo da će Komisija za ocjenjivanje Savjetu nakon novogodišnjih i božićnih praznika dostaviti informaciju o utvrđenim ocjenama rada sudija, kandidata koji napreduju, pa će se shodno tome i sprovoditi objavljeni oglasi – saopštili su nam iz Sudskog savjeta.

Procedura izbora komplikovana

Svjesna činjenice da je odlazak velikog broja sudija u jednom trenutku proizveo posledice u pogledu efikasnosti sudova, naročito Vrhovnog suda, Simović Zvicer smatra da je greška napravljena samo u dijelu što odluka nije donesena ranije, odmah po stupanju na snagu izmjena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju u avgustu 2020. godine, već je to učinjeno godinu dana kasnije.

Osvrćući se na nedostatke važećih zakonskih procedura povodom imenovanja novih sudija, istakla je da je ta procedura, po njenom mišljenju, vrlo komplikovana.

– Ipak, i taj postupak je priveden kraju, tako da ćemo jedan broj novih sudija dobiti do kraja ove a veći dio do kraja januara naredne godine – kazala je ranije Simović Zvicer.

Kada je u pitanju sam postupak ocjenjivanja, iz Sudskog savjeta su nas uputili na Zakon o Sudskom savjetu i sudijama koji reguliše ovo pitanje (od člana 87 do člana 101) i kojim je propisana ukupna procedura i pravila, kao i način rada komisije i vijeća za ocjenjivanje.

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer ranije nije željela da komentariše odluku o prestanku funkcije i odlasku u penziju 22 crnogorskih sudija, kako se to ne bi protumačilo kao uticaj na Upravni sud, koji o tome trenutno odlučuje.

image

vesna simovic zvicer

-DAN

– Sa sajta Sudskog savjeta saznala sam za nezakonitu odluku o sticanju uslova za penziju po osnovu navršene 64 godine života, a na temelju očigledno neustavnog zakona čiji je postupak ispitivanja u toku pred Ustavnim sudom Crne Gore. Za razliku od Tužilačkog savjeta, koji je, čuvajući svoj dignitet i dignitet tužilaca, odlučio da sačeka odluku Ustavnog suda, Sudski savjet je grubim vrijeđanjem zakona i procedure, nažalast i uz učešće sudija članova Savjeta, donio krajnje nezakonitu i za žene sudije diskriminatorsku odluku. Za tu nezakonitost istaći ću samo najvažnije razloge, a ostale ću navesti u tužbi kojom ću osporavati odluku Sudskog savjeta, jer se neću povući pred pravnim nasiljem nada mnom i mojim časnim kolegama, koje je praćeno uvredljivim medijskim etiketiranjem – poručila je nakon odluke Savjeta Svetlana Vujanović, jedna od bivših sudija Vrhovnog suda.

Izvor:Dan

Podijeli na:

Magazin, top2

04.06.2023. u 16:13h

Titogradske vijesti, top2

04.06.2023. u 16:00h

Extra +, Titogradske vijesti, top1

04.06.2023. u 15:37h

Titogradske vijesti, top2

04.06.2023. u 12:39h

28.05.2023. u 18:38h

28.05.2023. u 18:38h

Skip to content