Vojni analitičar o ruskoj vojsci: Ma to je očajno, sve što imaju je zastarjelo

Radio Titograd

30.04.2022, 14:20h

2 min

Foto:EPA-EFE

„Trenutna ruska strategija je očistiti Marijupolj od svih džepova odbrane. Ove koji su se sklonili u čeličanu, blokadom i nedozvoljavanjem da se civili evakuišu žele da ih natjeraju da se predaju“, navodi Galić.

Vojni analitičar navodi da su Rusi dobili šta su htjeli u tom slučaju – suzbili su civile i vojnike u Marijupolju na malom prostoru i čekaju da se predaju. Rusi su fokus prebacili u potpunosti na istok Ukrajine, a Galić je objasnio do kakvih je promjena došlo u ruskoj strategiji.

„Više nema pokušaja prodora u dubinu koji bi donio velike ruske gubitke, nego se ide u osvajanje selo po selo, mjesta po mjesto, štite se bokovi, čisti se teren, masovno se koristi artiljerija, minobacači…“, naveo je.

Koliko će trajati rat?

Ističe da ruski generali tako žele da smanje gubitke.

“Međutim, Rusi tako troše resurs koji nemaju, a to je vrijeme. Ovo je sve jako usporeno, a Zapad ipak uspijeva da nametne sve oštrije i oštrije sankcije”, rekao je.

Galić je komentarisao i koliko bi rat u Ukrajini mogao da traje.

“Ako politički vrh u Kremlju ostane pri odluci da će osloboditi Donbas, onda će ovo trajati mjesecima. Rusko napredovanje ide vrlo, vrlo polako. Ako Putin zaključi, na nagovor generala da su gubici preveliki, onda bi zaista mogao 9. maja da kaže da su osvojili što su namjeravali pa da krenu s pregovorima”, smatra.

No, ističe da ne zavisi sve od Rusije.

“Ko kaže da će Ukrajina prihvatiti bilo kakav ruski predlog na primirje? Veliki je pritisak iz Vašingtona na Kijev da ne potpiše nikakav mirovni sporazum nego da se nastavi”.

Zastarjeli ruski tenkovi

Dodaje da bi u tom slučuaju rat mogao trajati godinama, naročito jer je Zapad spreman ozbiljno da naoruža Ukrajinu. Rusija se hvali modernom vojskom, no vojni analitičar ističe da to nije baš tako.

“Rusi? Ma to je očajno. Oni imaju novi tenk T-14 Armata, a on nije spreman za borbu. On je tek u razvoju. Ovo ostalo što imaju je jako zastarjelo i to zapadni protivoklopni sistemi bez problema uništavaju. Ono što je jako iznenađujuće, a što je jako opasno za rusku vojsku, je da im komandni sistem ne funkcioniše. To niko nije očekivao”, poručio je Galić.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content