Voće koje pomaže u smanjenju visokog holesterola

Radio Titograd

04.03.2024, 06:27h

2 min

Foto:Pixabay

 

Ako vaši nalazi pokažu povećanje “lošeg” holesterola, vaš ljekar može preporučiti promjene u ishrani kao prvu liniju odbrane od budućih zdravstvenih problema.

Dok je tijelu potreban holesterol, previše može dovesti do nakupljanja plaka duž zidova arterija. Na kraju, ovo može povećati rizik od moždanog ili srčanog udara tokom vremena.

Prema istraživanju iz 2022. objavljenom u „Current Developments in Nutrition“, više od 11 odsto odraslih u SAD starijih od 20 godina imalo je visok holesterol.

Ishrana ima veliku ulogu u našem nivou holesterola. Hrana bogata zasićenim mastima (ili nezdravim mastima) može podići nivo lošeg holesterola, dok povrće, integralne žitarice i voće mogu da nam pomognu da održimo zdrav nivo holesterola. Govoreći konkretno o voću, imamo dobre vijesti za vas ako ste ljubitelj smokava.

Vlakna u smokvama mogu da pomognu u smanjenju lošeg holesterola

Ovo slatko voće sadrži priličnu količinu vlakana. U jednoj sirovoj smokvi srednje veličine, USDA navodi da jedna smokva sadrži 1,45 grama vlakana. Međutim, suve smokve takođe sadrže mnogo više kalorija i šećera od sirovih, pa ih je najbolje konzumirati umjereno, piše Health Digest.

Sadržaj rastvorljivih vlakana u smokvama može pomoći našem holesterolu. Prema studiji iz 2019. objavljenoj u naučnom časopisu „Nutrients“, potrošnja rastvorljivih vlakana povezana je sa smanjenjem lošeg ili LDL holesterola. To je zato što tijelo ne može da svari rastvorljiva vlakna. Umjesto toga, apsorbuje holesterol — smanjujući količinu holesterola koji apsorbuje jetra — a zatim ga izbacuje iz tijela kao otpad.

Pojedina istraživanja pokazuju pomiješane rezultate u vezi sa smokvama i holesterolom

S druge strane, neke studije nisu pokazale da je konzumiranje smokava efikasno sredstvo za snižavanje LDL holesterola.

Istraživači iz studije iz 2011. objavljene u „Annals of Nutrition & Metabolism“ ispitivali su da li bi jedenje suvih smokava izazvalo promjene u koncentraciji lipida kod pacijenata sa visokim holesterolom.

U jednoj grupi, učesnici su jeli 120 grama suvih smokava svakog dana tokom pet nedelja pored svoje uobičajene dnevne ishrane.

Druga grupa je ostala na redovnoj ishrani bez dodavanja smokava. Grupe su zatim promijenile uslove ishrane u narednih pet nedelja. Nisu primijećeni efekti na snižavanje LDL holesterola u vezi sa konzumiranjem smokava, ali se činilo da se nivo ukupnog holesterola povećava.

Uravnotežena ishrana je važna za snižavanje holesterola. Iako su istraživanja pomiješana, jedenje smokava potencijalno može podržati ovaj cilj – zajedno sa zobom, patlidžanom, sočivom, jagodama, sojom, lososom i još mnogo toga, prenosi N1 Zagreb.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 07:31h

Titogradske vijesti, top2,

06:39h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:30h

Titogradske vijesti, top1

15.04.2024. u 05:20h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 21:08h

Skip to content