Vlast se promijeni, a fabrika u Beranama ni na vidiku

Radio Titograd

08.01.2022, 07:03h

2 min

Foto:DAN

Raspoloživi podaci ukazuju da ni u minuloj godini, iako je došo do promjene vlasti u Crnoj Gori, ništa nije urađeno po pitanju oživljavanja privrede na području beranske opštine.

To se nije desilo, iako su svi politički subjekti u svojim programima najavljivali otvaranje proizvodnih pogona i novih radnih mjesta, kao i valorizaciju raspoloživih prirodnih i drugih resursa knjižili kao osnovne prioritete. Takođe, izostalo je preispitivanje zašto je u tranzicionim procesima, nakon privatizacije fabrike na Rudešu, došlo do potpunog uništavanja brojnih privrednih kolektiva.

Predsjednik opštine Berane Tihomir Bogavac navodi da se radi o naslijeđenim problemima i da je za kolaps beranske privrede kriva prethodna vlast koja je omogućila pojedincima da na lak i jednostavan način postanu vlasnici fabrika i da ih nakon toga pretvaraju u staro gvožđe. Međutim, kako je naveo, ni u prošloj godini, nakon promjene vlasti u Crnoj Gori, nije bilo nekih konkretnijih poteza koji bi sadašnje dramatično stanje promijenili na bolje.

– Privatizacije nijesu dale najavljivane rezultate od strane onih koji su u tranzicionim propisima na lak i jednostavan način postajali vlasnici fabrika. Nasuprot očekivanom, u brojnim privrednim kolektivima sprovođene su nezakonite radnje, što je i dovelo do ovako poraznog stanja. Međutim, ni nakon prošlogodišnjih političkih promjena u Crnoj Gori nije bilo nekih konkretnih koraka od strane aktuelne Vlade u cilju oživljavanja privrednih kolektiva u našem gradu, a samim tim i novih radnih mjesta. Međutim, hoću da se nadam da će se u narednom periodu krenuti mnogo ozbiljnije u rješavanje ovih problema – naveo je Bogavac.

Uvjeravanje da za beransku privredu dolaze bolji dani iznio je i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kada je nedavno posjetio Regionalni biznis centar na Rudešu gdje je razgovarao sa privrednicima i preduzetnicima iz Berana.

– Vidio sam da je Berane najnerazvijeniji grad u Crnoj Gori. Buduće mjere i programi Vlade vratiće fokus na privredu nerazvijenog dijela države – kazao je Milatović prilikom posjete Beranama.

Sa druge strane, bivši beranski radnici ističu da su se do sada dosta naslušali različitih obećanja i da umjesto toga traže konkretne rezultate.

– Poručujuemo da smo mi siti obećanja i da tražimo da se obećanja pretoče u djela – poručuje predstavnik biviših radnika Veselin Radičević, dodajući da danas u Beranama u privredi radi svega nekoliko stotina radnika.

Prvi sekretar Nove komunističke partije Jugoslavije za Crnu Goru Milutin Mića Popović tvrdi da se u Beranama u socijalizmu, kada su radile brojne fabrike, bolje živjelo nego danas.

image

Popović

Foto: Arhiva

– Dobro se sjećam vremena kad je Berane išlo uzlaznom razvojnom linijom i kad je bio treći gradu u Crnoj Gori po stepenu razvijenosti. Bile su to zlatne i srećne godine kad su svi živjeli dobro, i to zahvaljujući fabrikama koje su radile punim kapacitetom. Danas je slika sasvim drugačija, o čemu govore ruinirane i napuštene fabrike i fabrički pogoni koji podsjećaju na scene iz filmova strave i užasa! Zato je krajnje vrijeme da se prestane sa praznom pričom i da se, kroz pouke iz socijalizma, krene u neko srećnije sjutra – kazao je Popović.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:11h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:08h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:03h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 22:57h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 21:04h

Skip to content