Vlada usvaja amandmane: Odgovornost za zločine isključivo individualna

Radio Titograd

11.05.2024, 20:07h

2 min

Foto: gov.me

 

Uskoro počinje elektronska sjednica Vlade na kojoj bi trebalo da bude usvojena informacija o amandmanima Crne Gore na Rezoluciju o Srebrenici, prenosi Portal RTCG.

Vlada će naložiti Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) da pošalje amandmane koji kažu da je odgovornost za zločine isključivo individualna i da ne može targetirati narod ili države.

Crna Gora će, kako je ranije najavljeno, predati dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu.

Amandmanima je, navodi se, predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.

Prvi amandman glasi:

„…ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u celini…”

Drugi amandman glasi: „…potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama….”.

Ovim amandmanima, kako su rekli iz Vlade, sprečava se svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ ali i namjera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.

Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine, što je garantovano Dejtonskim sporazumom, s obzirom na to da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmjerene protiv Republike Srpske.

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici, koja je prethodnih sedmica bila u centru pažnje Ujedinjenih nacija, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno da donošenje tog dokumenta ima dva cilja – da se traži ratna odšteta od Srbije, kao i da se izvrši revizija postupka protiv već donijete presude Međunarodnog suda u Hagu.

Vučić je istakao da će se odluka o rezoluciji donositi preglasavanjem, ali i da će ovo otvoriti “Pandorinu kutiju” i omogućiti pokretanje mnogih inicijativa za donošenje rezolucija o genocidu.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 21:57h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 20:40h

Titogradske vijesti, top1

28.05.2024. u 19:27h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 17:45h

Skip to content