Vlada protiv legalizacije marihuane

Radio Titograd

25.11.2022, 13:49h

2 min

Vlada je dala negativno mišljenje na Predlog izmjena Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim je predloženo da se u liječenju pacijenata kao terapija uključi marihuana, jer, kako su istakli iz Ministarstva zdravlja, ona u Crnoj Gori nije registrovana kao lijek, pa se ne može koristiti u zdravstvenim ustanovama.

Izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti predložio je poslanik Liberalne partije Andrija Popović.

– U vezi sa predlogom poslanika da se u terapijsku proceduru uključi marihuna, ukazujemo da ona u Crnoj gori nije registrovana kao lijek, pa se, shodno medicinskim protokolima, ne može koristiti u zdravstvenim ustanovama u svrhu liječenja. Pri tome je važno napomenuti da marihuana nema naučno utemeljenje kao lijek u medicini. Kada je u pitanju predlog da se u članu 81 stav 1 tačka 7 Zakona o zdravstvenoj zaštiti izvrši dopuna na način da etički komitet zdravstvene ustanove daje mišljenje o uvođenju upotrebe smirujućih opojnih supstanci morfijuma i marihuane kao novih dijagnostičkih i terapijskih procedura u radu zdravstvene ustanove, ističemo da je ovaj predlog takođe neprihvatljiv iz naprijed navedenih razloga. Imajući u vidu prethodno navedeno, smatramo da Predlog zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti ne treba prihvatiti, navodi se u mišljenju koje je potpisao ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Popović je u obrazloženju izmjena ovog propisa naveo da je utvrđeno da kanabis i preparati od kanabisa pomažu u liječenju, i to posebno kod terapije bola, da pomažu onkološkim pacijentima, kako kod bolova, tako i kod ublažavanja posledica hemioterapije, da ublažava bol i grčeve kod multipla skleroze, kao i kod liječenja epilepsije, dok ulje kanabidiola može pomoći u ublažavanju poremećaja povezanih sa autizmom, kao što su problemi u ponašanju i komunikaciji i anksioznost.

– Iz naprijed navedenih razloga predlažemo izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi u postupku spovođenja zdravstvene zaštite, kao organizovane i sveobuhvatne djelatnosti društva, sa ciljem da se dostigne najviši mogući nivo očuvanja zdravlja građana, bila omogućena upotreba psihoaktivnih supstanci koje imaju medicinski dokazano pozitivno djelovanje na mnogobrojne dijagnoze i oboljenja. Dakle, predlažemo da se nadležnost opšte bolnice, kao sekundarni nivo zdravstvene zaštite, proširi na terapijske procedure koje uključuju upotrebu psihoaktivnih supstanci (čl. 39 st. 2). Posebno treba istaći da je više zemalja omogućilo upotrebu proizvoda na bazi kanabisa za medicinske svrhe, među kojima su Češka, Finska, Rumunija, Italija, Španija, Holandija, Francuska i Austrija, a u skorije vrijeme i Slovenija, Sjeverna Makedonija i Hrvatska. Konvencija Ujedinjenih nacija za psihotropne supstance iz 1971. godine propisuje da je upotreba narkotika u medicinske svrhe neophodna i da ne bi trebalo da bude bez razloga ograničena, naveo je Popović u orbazloženju.

Unaprijediti položaj teško oboljelih

Popović smatra da nije potrebno obezbijeđivati dodatna sredstva za sprovođenje ovog zakona.

– Kroz predloženo rješenje nastoji se obezbijediti pravni okvir za poboljšanje položaja teško oboljelih pacijenata, odnosno doprinosi se smanjenju njihovog bola i izlječenju određenih bolesti ili ublažavanja simptoma istih. Samim tim omogućava se poboljšanje života ovih lica, ali i njihovo dostojanstvo u bolesti. Članom 2 predlaže se da se etičkom komitetu odobri mogućnost da odobrava terapije koje uključuju marihuanu u medicinske svrhe, naveo je Popović.

Izvor.Dan

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

08:58h

Titogradske vijesti, top1

05.12.2022. u 08:38h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 08:10h

Skip to content