Vlada od Duška Kneževića kupila zgradu za 6,3 miliona

Radio Titograd

10.03.2023, 19:08h

3 min

Samo dvije i po godine nakon što je vlada Duška Markovića za nepunih devet miliona eura za potrebe državnih organa kupila nedovršenu zgradu, koja ni do danas nije useljena, Vlada Dritana Abazovića je za potrebe državne uprave, potpuno netransparentno, za 6,3 miliona eura kupila zgradu iz stečaja Atlas kapitala, saopštili su za “Dan” iz nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

Oni ističu da je informacija o kupovini nove zgrade držana u tajnosti, te da je prije nekoliko dana ministar finansija Aleksandar Damjanović izjavio da je za oko 6,3 miliona eura kupljena zgrada iz stečaja Atlas kapitala za smještaj državnih organa, kako ne bi plaćali visoke zakupe.

Naveli su da su na poziciji Uprave za državnu imovinu i katastar krajem novembra prošle godine zabilježene dvije isplate u Atlas banci, od čega jedna od 638.756 eura, a druga od 5.748.809 eura, što je ukupno 6.387.565 eura, a sa stavkom “kapitalni izdaci DKP”.

– Nisu poznati dodatni detalji kupovine zgrade u stečaju, poput postignute cijene po kvadraturi, koliko je kvadrata kupljeno, da li je kupljeni prostor potpuno završen, šta je bio vladin interes da za državne organe kupuje zgradu u luksuznom poslovnom centru i da li je to primjereno finansijskom trenutku zemlje, kada se ona suočava sa nemogućnošću da se povoljno zaduži i kada su ugrožene njene finansije, koji pravni osnov je iskorišćen za ovaj posao, te ko je kroz ovu transakciju imao direktne finansijske koristi – ukazali su iz ASP-a.

Trošenje novca građana obavijeno velom tajne

Manjinska vlada zadržala je nekadašnju praksu vlada Demokratske partije socijalista da se kriju brojne isplate iz državnog trezora.

Razmjere takvog skrivanja podataka postaju sve veće, naročito kada je riječ o potrošnji sa budžetske rezerve, ali se sada prvi put bilježe skrivanja sa pozicija otplate duga domaćim ili međunarodnim kreditorima, kažu iz ASP-a.

– Tako je za februar ove godine sakriveno koliko su ukupno iznosile plaćene obaveze po dospjelom dugu, ali nije poznato ni koliko je ukupno novca potrošeno sa pozicije budžetske rezerve – ukazuju iz ASP-a.

Iz te nevladine organizacije naglašavaju da je takva praksa poražavajuća i otvara pitanje zašto manjinsko-tehnička vlada, čiji premijer “na sva zvona” govori o nekakvoj transparentnosti, krije od građana kako i gdje se troše njihove pare.

– Očito je da su crne kutije budžeta i dalje aktuelne – smatraju u ASP-u.

Istakli su da se radi o stečajnoj imovini biznismena Duška Kneževića, koji je u bjekstvu i čije izručenje traži Specijalno državno tužilaštvo zbog sumnji u kriminalna djela.

– Kupovinom imovine kroz stečaj izbjegnut je obavezni tenderski postupak, shodno Zakonu o javnim nabavkama, a koji treba da obezbijedi veću transparentnost i konkurenciju, a time i najpovoljniju cijenu. Manjinskoj vladi je krajem avgusta prošle godine izglasano nepovjerenje, ali je nepun mjesec kasnije dostavila poslanicima rebalans budžeta, iz kojeg bi se moglo zaključiti da je već tada postojao plan za kupovinu zgrade i da se manjinska vlada već tada ponašala kao da je u punom mandatu, iako je ostala bez političkog legitimiteta – naglasili su iz te NVO.

Rebalansom je, kako su dodali, kod Uprave za državnu imovinu i katastar bilo predviđeno uvećanje od 10 miliona eura za potrebe uvećanja državne imovine i adaptiranja postojećih objekata u vlasništvu države, “u cilju trajnog obezbjeđivanja prostorija za rad državne institucije koje trenutno rentiraju prostor, čime će u srednjem roku doći do smanjenja izdataka za rentiranje, ili državnih organa koje su trenutno smještene u neadekvatnom prostoru”.

ASP problematizuje to što je još vlada Duška Markovića 2020. godine za smještaj dijela organa državne uprave kupila zgradu koja je bila u takozvanoj sivoj zoni izgradnje. U pitanju je zgrada u kojoj je trebalo da bude smješten Monstat.

– Ta zgrada je u vrijeme korona krize plaćena nepunih devet miliona, nakon sprovedenog kontroverznog tendera, kojima su kroz tehničke specifikacije praktično bili nacrtani uslovi tendera. Ta cijena je bila ogromna, a imajući u vidu da zgrada nije bila dovršena, već u takozvanoj sivoj zoni izgradnje. Zgrada se nalazi u širem centru Podgorice, odnosno uz zgradu NLB-a. Poslednja rata za tu zgradu trebalo je da bude isplaćena na proljeće prošle godine, ali ni godinu kasnije zgrada nije useljena, čime je država direktno na gubitku, jer se prostor još ne koristi, te je nejasno zašto manjinskoj vladi nije bio prioritet da se prvo osposobi ovaj poslovni prostor, već je netransparentno požurila da kupi novu zgradu kroz stečaj – ističu iz ASP.

Izvor:Dan

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

28.03.2023. u 15:49h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 15:25h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 12:42h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 12:35h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 12:32h

Skip to content