Vježbe koje mogu da pomognu kod visokog krvnog pritiska

Radio Titograd

04.05.2024, 05:31h

2 min

Foto:Pixabay

 

Visok pritisak može da drži pod kontrolom ako vježbate, ali postoje ciljane vježbe koje će vam pomoći u borbi sa hipertenzijom.

Rezultati studije iz 2023. godine objavljeni u časopisu „British Journal of Sports Medicine“ pokazuju da izometrijske vežbe koje zahtijevaju da zadržimo određeni položaj dok aktivno angažujemo mišiće (poput planka, mosta ili joga položaja) mogu biti posebno korisne u smanjenju visokog krvnog pritiska, piše healthdigest,com.

Međutim, dodatna istraživanja ukazuju na to da bi ovom spisku vježbi trebalo da dodamo i vježbe jačanja stiska ruku.

Ovo je potvrđeno u ranijoj studiji iz 2007. godine objavljenoj u časopisu „Blood Pressure Monitoring“, koja je pokazala da su ljudi koji su uzimali ljekove za snižavanje krvnog pritiska, a vježbali su jačanje stiska ruku tri puta nedjeljno, tokom osam nedjelja, na kontrolom mjerenju imali niži pritisak u stanju mirovanja, nego prije početka vježbanja.

Vježbe mogu sniziti pritisak i kod osoba sa drugim zdravstvenim stanjima

Nedavna istraživanja su dala slične rezultate u vezi sa vježbama stiska ruku i smanjenjem krvnog pritiska, čak i kod osoba sa dodatnim srčanim problemima ili drugim zdravstvenim problemima.

Istraživači studije iz 2020. godine objavljene u časopisu „Journal of the American Heart Association“ željeli su da utvrde da li vježbe stiska ruku utiču na vrijednosti krvnog pritiska kod pacijenata sa bolešću perifernih arterija.

Učesnici su vježbali tri puta nedjeljno tokom osam nedjelja, uključujući četiri serije kontrakcija ruku:stisakanje šaka dva minuta, četiri minuta odmor između serija.

Jedna grupa je koristila spravu za vježbanje, a druga kompresionu lopticu. Prva grupa je zabilježila poboljšanje rezultata.

Studija iz Koreje iz 2022. godine objavljena u časopisu „Frontiers in Physiology“ otkrila je da je veća snaga stiska ruke bila povezana sa smanjenjem krvnog pritiska kod pacijenata sa hipertenzijom, uključujući one sa visceralnom adipoznom disfunkcijom (VAD), koja je povezana sa gojaznošću.

Isprobajte vježbe stiska ruku dok ste opušteni

Nešto ranije sprovedeno istraživanje objavljeno 2011. godine u „Cardiovascular Journal of Africa“, pokazalo je da kratkoročno vježbanje snage stiska ruku nije bilo efikasnije u smanjenju krvnog pritiska kod žena srednjih godina u poređenju sa sjedenjem u tišini 15 minuta dnevno.

Obje tehnike su se pokazale efikasnim, a naučnici su zaključili da je opuštanje igralo značajnu ulogu u sniženju pritiska. Prema njihovim preporukama najbolji rezultati se postižu kombinujete ove dvije aktivnosti, ako mirno sedite, bez stresora i opuštate se 15 minuta, a zatim vježbate stisak šake, prenosi Danas.rs.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content