Vještačka inteligencija pronalazi organe za transplantaciju preciznije od ljudi

Radio Titograd

10.03.2023, 05:38h

2 min

Foto:SHUTTERSTOCK

Vještačka inteligencija može da odabere odgovarajuće organe za transplantaciju sa mnogo većom tačnošću od ljudi, objavili su britanski istraživači koji razvijaju novu tehnologiju, prenosi N1.

Stručnjaci su obezbijedili više od milion funti od britanskoga Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR) za projekat koji koristi vještačku inteligenciju da bi se povećao broj organa dostupnih za transplantaciju.

Hirurzi trenutno moraju da pregledaju i vizuelno procjene da li su ljudski organi dovoljno kvalitetni za transplantaciju.

Nova metoda koristi vještačku inteligenciju i njeno „pamćenje“ koje sadrži desetine hiljada slika organa da bi izdvojila one sa najvećim izgledima za uspješno presađivanje.

Grupa koja stoji iza tehnologije, poznatije kao Organ Quality Assessment (OrQA)) koja se bavi procjenom kvaliteta organa, objavila je da bi to moglo da znači da će svake godine u Velikoj Britaniji 200 dodatnih pacijenata moći da dobije nove bubrege, a još stotinu i novu jetru.

– Čim organ postane dostupan vizuelno ga procenjuje hirurški tim, što znači da se organi ne smatraju uvijek prikladnima za transplantaciju, rekao je profesor Hasan Ugail, upravnik centra za vizuelnu tehnologiju Univerziteta Bradford, čiji se tim bavi slikovnom analizom.

On je dodao da upravo razvijaju sofisticirani algoritam za mašinsko učenje koji će se „uvježbavati“ uz pomoć hiljade slika ljudskih organa. Takođe je objasnio da će na taj način procjena izdvojenih slika organa za transplantaciju postati efikasnija nego kada bi se obavljala vizuelno.

– To će na kraju značiti da će hirurg moći da izradi sliku doniranog organa, da je učita u OrQA i odmah sazna kako da ga najbolje iskoristi, dodao je profesor.

Ključan dio OrQA će biti traženje oštećenja i prethodnih bolesti.

Dr Kolin Vilson, transplantacijski hirurg u bolnici „Newcastle upon Tyne“ rekao je da hirurzi do sada nisu imali nikakvu pomoć u pogledu odabira organa.

– Ovo je zaista važan korak za profesionalce i pacijente, čija je svrha garancija da će se pacijentu organ transplantirati što je prije moguće, objasnio je on i dodao da „softver koji su razvili „ocenjuje“ kvalitet organa i nastoji da pomogne hirurzima da procjene da li je organ dovoljno zdrav za transplantaciju“.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 20:54h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:26h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:16h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:55h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:49h

Skip to content