Vještačka inteligencija omogućila nepokretnom čovjeku da samostalno hoda

Radio Titograd

26.05.2023, 05:54h

< 1 min

Foto:SCREENSHOT ENEX

Neuronaučnici i neurohirurzi sa instituta EPFL, Univerzitetske bolnice u Lozani i Univerziteta u Lozani su objavili izvještaj u časopisu Nature, u kom navode da su uspostavili komunikaciju između mozga i kičmene moždine preko bežičnog digitalnog mosta, čime su omogućili paralisanoj osobi da ponovo hoda samostalno, prenosi N1.

Holanđanin Gert-Jan Oskam (40) je paralisan zbog povrede vrata u biciklističkoj nesreći prije 12 godina. Kroz elektronske implante, njegove misli se bežično šalju do njegovih nogu i stopala, što olakšava drugi implant koji se nalazi na kičmi.

Iako je sistem još uvijek u eksperimentalnoj fazi, ugledna dobrotvorna organizacija za kičmu iz Velike Britanije ga je opisala kao „veoma obećavajućeg“.

Implanti veličine SIM kartice su smješteni u dio mozga koji kontroliše pokrete nogu. Zatim kompjuter koji pokreće vještačka inteligencija tumači signale mozga i šalje instrukcije bežičnim putem drugom uređaju, koji se nalazi na donjem dijelu leđa, koji premošćava oštećenja na kičmenoj moždini.

Električni impulsi se šalju sa zadatkom koordinacije mišića nogu, što pacijentu omogućava da hoda.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Magazin, top2

01.06.2023. u 17:28h

Titogradske vijesti, top1

01.06.2023. u 16:52h

Titogradske vijesti, top2

01.06.2023. u 13:47h

Skip to content