Vjerska zajednica Jevreja: Sjećamo se žrtava Jasenovca i svih logora, bez zloupotreba u političke svrhe

Radio Titograd

01.07.2024, 14:45h

2 min

Iz Vjerske zajednice Jevreja poručuju da se sjećaju žrtava Jasenovca i svih logora, “bez zloupotreba u političke svrhe”

Vjerska Zajednica Jevreja u Crne Gore je, dodaju, upoznata sa sadržinom “Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen”.

Kao organizacija sa najvećim brojem registrovanih Jevreja u Crnoj Gori ističu da im je dužnost da se tim povodom obrate javnosti.

“Podsjećamo, da je na teritoriji Nezavisne države Hrvatske postojalo više od 50 logora u kojima je ubijeno oko 80 odsto Jevreja koji su živjeli u toj zemlji”, navode u saopštenju.

Jasenovac je, ističu, bio najveći od tih logora, a „Kameni cvijet“, spomenik podignut u julu 1966. godine, podsjeća na to stratište i nalazi se u svim udžbenicima o genocidu i Holokaustu na ovim prostorima.

“I Jad Vašem, i ostali muzeji Holokausta kao i cijeli svijet priznaju Jasenovac i ostale logore NDH, kao i zlokobno djelovanje te države kao paralelnu strukturu nacističke Njemačke”, navode u saopštenju.

Ativistkinja Vjerske zajednice Jevreja Crne Gore Jelena Đurović podsjeća i na knjigu Iva Goldštajna „Jasenovac“ kao i njegova druga djela koja je pisao sa Slavkom Goldštajnom – „Holokaust u Zagrebu“; “Židovi u Zagrebu 1941-1945“ i navodi da se te publikacije smatraju za najrelevatnije izvore koji se tiču najmračnijeg perioda moderne civilizacije na ovim prostorima.

“Država Hrvatska svake godine obeležava 22. april, Dan proboja logoraša u Jasenovcu, a Židovska općina Zagreb kao i ostale jevrejske opštine širom Hrvatske redovno obilježavaju i Jom Hašoa (Dan Šoe, odnosno Dan sjećanja na Holokaust). Jasno je da niko, barem sa zvaničnih adresa, ne negira genocid i Holokaust koji se sprovodio u NDH, kao ni u nacističkim logorima Dahau i Mathauzen”, navela je Đurović.

Vjerska zajednica Jevreja, kako kažu, promoviše kulturu sjećanja na stravično stradanje tog naroda.

“I nadamo se da njihove kao ni druge žrtve ostalih nacija neće biti zloupotrebljena u političke svrhe”, navode u saopštenju.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 13:03h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 12:53h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 12:46h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 11:27h

Skip to content