Vitamini za kosti i zglobove: Spisak hrane koju treba jesti za najbolji učinak

Radio Titograd

20.08.2023, 10:51h

5 min

Foto:Shutterstock

 

Bolovi u kostima i zglobovima nerijetka su pojava koja se sve češće događa s godinama. Da biste spriječili bolove i održavali zdravlje kostiju i zglobova potrebno je obratiti pažnju na nekoliko faktora.

Prvi je svakako ishrana, odnosno, količina unesenih vitamina za kosti i zglobove, a bitan je i stepen fizičke aktivnosti. Brojni su izvori koji pokazuju da vitamini igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i zglobova.

Najvažniji su vitamini C, D i K te kalcijum. Izvor vitamina za kosti su najčešće voće i povrće koje bez pretjeranog truda možete unijeti na svakodnevni jelovnik.

U nastavku je objavljen spisak vitamina za kosti i zglobove uz objašnjenja kako i zašto zapravo funkcionišu.

Vitamini za kosti i zglobove

Vitamini imaju ključnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja organizma, pa tako i kostiju i mišića. Održavanje zdravlja kostiju, zglobova i ligamenata može olakšati život te omogućiti dugotrajniju i jednostavniju pokretljivost s godinama. Zdravlje kostiju bi trebalo biti prioritet kod brige o vlastitom zdravlju jer su upravo one baza naše tjelesne strukture.

Zbog manjka vitamina za kosti i zglobove te minerala može doći do različitih degenerativnih bolesti poput osteoporoze, češćih upala, preloma i uganuća. Dakako, osim čvrstih kostiju je bitno da se održava i dobra struktura mišića. Stoga je jasno kako je za zdrav život potrebna barem umjeren nivo fizičke aktivnosti svake sedmice. Uz to, ishrana za zdravlje kostiju trebalo bi da bude bogata vitaminima za zglobove.

U nastavku je spisak nekoliko ključnih vitamina koji su povezani s ovim aspektima.

Vitamin D za kosti i zglobove

Vitamin D je bitan za pravilnu apsorpciju kalcijuma, minerala koji je ključan za izgradnju i održavanje jakih kostiju. Nedostatak vitamina D može rezultovati smanjenom mineralizacijom kostiju, povećanjem rizika od osteoporoze i poteškoćama u zacjeljivanju kostiju. Naučna istraživanja sugerišu da dovoljan unos vitamina D može pomoći u smanjenju rizika od fraktura i očuvanju zdravlja kostiju.

Istraživanje iz 2009. godine je pokazalo kako dodaci vitamina D mogu poboljšati gustoću kostiju i smanjiti rizik od preloma kod starijih osoba koji pate od nedostatka vitamina D. Takođe, dodaci vitamina D mogu biti korisni u smanjenju gubitka koštane mase kod žena u postmenopauzi.

Vitamin D za kosti i zglobove može pomoći:

– povećati apsorpciju kalcijuma u crijevima, što rezultuje boljom mineralizacijom kostiju

– smanjiti gubitak koštane mase kod starijih osoba i smanjiti rizik od osteoporoze

– poboljšati mišićnu funkciju i ravnotežu, smanjujući rizik od padova i preloma

Najbolji prirodni izvor vitamina D je izlaganje sunčevoj svjetlosti. Koža sintetizuje vitamin D kada je izložena suncu. Osim toga pronaći se može i u hrani kao što su riblje ulje, masna riba poput lososa, tune i srdele, te u žumancima jaja, mlijeku i siru.

Uz unos vitamina D je vrlo važan i unos kalcijuma koji je ključni mineral koji održava snagu i čvrstoću kostiju. Kada organizam ne dobija dovoljno kalcijuma iz prehrane, on može crpiti kalcijum iz kostiju kako bi održavao potrebnu ravnotežu u krvi. To može oslabiti kosti i povećati rizik od preloma.

Vitamin K

Kod zdravlja kostiju i zglobova, vitamin K ima ulogu u regulaciji koštane mase i mineralizacije. Studije sugerišu da bi unos vitamina K mogao biti koristan za prevenciju gubitka koštane mase i smanjenje rizika od preloma. Jedan od znakova da vam nedostaje vitamin K je upravo oslabljenje kostiju.

Istraživanja su pokazala da vitamin K može imati povoljne učinke na zdravlje kostiju i zglobova, naročito one povezane s regulacijom koštane mase i smanjenjem rizika od preloma. Osim toga je poznato da ovaj vitamin za kosti i zglobove:

– pomaže u očuvanju gustoće koštane mase

– može smanjiti rizik od preloma, pogotovo kod starijih osoba

– učestvuje u prevenciji gubitka koštane mase, posebno kod žena u postmenopauzi

Glavni izvor vitamina K u hrani su lisnato zeleno povrće, poput kelja, spanaća i zelene salate. Osim toga, vitamin K se nalazi u manjim količinama u brokoliju, kupusu i drugom zelenom povrću.

Vitamin C za kosti

Vitamin C je ključan za proizvodnju kolagena, proteina koji čini osnovnu strukturu kostiju, hrskavica i ligamenata. Pokazalo se kako redovan unos vitamina C može pomoći u održavanju zdravlja zglobova i smanjenju rizika od povreda. Poboljšana struktura kostiju usko je vezana uz dovoljne količine vitamina C u organizmu.

Studije su pokazale da vitamin C može biti koristan u prevenciji osteoartritisa i podržavanju zdravlja zglobova.

Najčešći razlog manjka ovog vitamina je smanjeni unos kroz prehranu. Takođe je poznato kako osobe koje su pušači mogu imati problema s apsorpcijom vitamina C, odnosno, postoji nekoliko istraživanja koja su ukazala na moguću vezu između pušenja i lošije apsorpcije vitamina C.

Razlog tome je poremećen rad crijeva kod pušača, povećan stepen oksidativnog stresa u tijelu te lošija cirkulacija krvi kod pušača što može uticati na dostupnost vitamina C u različitim djelovima tijela.

Citrusno voće, poput narandži, limuna i grejpa, bogato je vitaminom C. Osim toga, vitamina C ima u jagodama, paprikama, ananasu, naru, kelju, kiviju, brokoliju i drugom svježem voću i povrću. Svježe voće i povrće obično sadrži najviše vitamina C, jer se isti može razgraditi tokom dugotrajne obrade i skladištenja.

Vitamin B12

Vitamin B12, takođe poznat kao kobalamin, igra važnu ulogu u zdravlju kostiju i zglobova. Učestvuje u sintezi proteina i procesima stvaranja kolagena, koji je ključna komponenta vezivnog tkiva prisutnog u kostima, hrskavici i zglobovima.

Kolagen čini strukturalni okvir tih tkiva i pomaže u održavanju njihove čvrstoće i elastičnosti. Osim toga, ovaj vitamin za kosti i zglobove djeluje kao kofaktor za nekoliko enzima koji su uključeni u metabolizam aminokiselina i folne kiseline.

Ovi procesi takođe doprinose očuvanju zdravlja vezivnih tkiva. Manjak vitamina B12 povezan je s povećanim rizikom od razvoja osteoporoze kod žena i muškaraca.

Izvor vitamina B12 je najčešće životinjskog porijekla pa se tako može pronaći u džigerici, plodovima mora poput lososa, tune, škampa i školjki, crvenom mesu, jajima i mliječnim proizvodima poput mlijeka, jogurta i sira.

Uzimanje dodataka vitamina B12 za zdravlje kostiju i zglobova posebno je bitno kod vegana i vegetarijanaca koji izbjegavaju životinjske proizvode. Osobe s takvim režimom prehrane su podložniji nedostatku ovog vitamina kojeg nema u značajnim količinama u biljnim izvorima.

Važno je napomenuti da su vitamini samo jedan od činilaca koji utiču na zdravlje kostiju i zglobova. Pravilna ishrana koja uključuje raznoliku hranu bogatu nutrijentima, vježbanje prilagođeno individualnim potrebama, održavanje zdrave tjelesne težine i izbjegavanje pušenja i pretjeranog konzumiranja alkohola takođe su važni za cjelokupno zdravlje mišićno-koštanog sistema.

Svima se savjetuje da sve potrebne količine vitamina pokušaju dobiti kroz zdravu ishranu, a ako se odlučite na dodatke ishrani za kosti i zglobove, dobro provjerite šta koristite.

Prije nego što započnete uzimati dodatke vitamina, uvijek se savjetujte s kvalifikovanim zdravstvenim stručnjakom kako biste utvrdili stvarne potrebe vašeg organizma. Nisu svi dodaci vitamina odgovarajući za svaku osobu, a prekomjerni unos vitamina može dovesti do neželjenih nuspojava.

Nuspojave prekomjerne količine vitamina za kosti i zglobove

Prekomjerni unos bilo čega, pa tako i vitamina, može imati negativne posljedice na zdravlje, kao i na opšte stanje tijela. Najveći dio vitamina za kosti i zglobove unosimo preko ishrane, ali ako to nije dovoljno, moglo bi biti potrebno uzimati dodatke. Dodaci ishrani se moraju uzimati u kontrolisanim dozama te s pauzom korišćenja.

Ovo su neke nuspojave povezane s prekomjernom količinom vitamina:

– vitamin A: pretjeran unos vitamina A u obliku retinola (aktivnog oblika vitamina A) može rezultivati toksičnošću, a to stanje poznato je kao hipervitaminoza A. Simptomi hipervitaminoze A mogu uključivati mučninu, povraćanje, glavobolje, umor, suvoću kože, gubitak kose, bolove u zglobovima i mišićima te potencijalno ozbiljnije zdravstvene probleme

– vitamin D: pretjeran unos može dovesti do prekomjerne apsorpcije kalcijuma iz crijeva, što može rezultirati taloženjem kalcijuma u mekim tkivima i stvaranjem kamena u bubrezima

– vitamin C: prevelika količina obično nije toksična te je rijetka pojava jer se višak vitamina C lako izlučuje mokraćom, ali ako se dogodi, izaziva proliv, grčeve, mučninu te formiranje bubrežnih kamenaca.

Kod uzimanja vitamina za kosti i zglobove posebno treba da budu oprezne trudnice i dojilje jer prekomjerni unos određenih vitamina može biti štetan. Važno je paziti i na unos vitamina kod djece te starijih osoba.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

28.09.2023. u 10:02h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:43h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:38h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:02h

Skip to content