Višnje – dobar izvor vitamina C, a i poboljšavaju vid

Radio Titograd

21.04.2024, 06:28h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Višnja je voće koje je u savremenoj ishrani vrlo zastupljeno pa ga nalazimo u mnogim proizvodima.

Ne nalaze se samo u piti od višanja, već i u sokovima, džemovima, sirupima, kompotima, sladoledima, kremama… I dobro je što se toliko intenzivno koristi jer višnje su zdravije nego što mnogi misle.

Svako voće pa i višnja oskudno je masnoćama, bjelančevinama i kalorijama, ali zato obiluje vitaminom C, vitaminima Be kompleksa i mineralima – kalijumom, gvožđem i kobaltom.

Energetska vrijednost višnje je svega 46 kilokalorija u 100 grama ploda, a karakteristike joj se ne mijenjaju ni kada je zamrznuta. Zbog toga u višnjama uživamo cijele godine.

Sitno koštunjavo voće sadrži moćne antioksidanse koji se nalaze u njenom pigmentu (antocijanine) i imaju veliku ulogu u prevenciji najtežih bolesti.

Smanjenjem uticaja slobodnih radikala na ćelije štitimo ih od razaranja. Osim glukoze, višnje sadrže i kiseline (jabučnu, limunsku i vinsku) koje uz sadržaj vode, oko 85 odsto, djeluju okrepljujuće i osvježavajuće na organizam. To je i razlog zašto je sok od višanja tako ukusan.

Višnja je odlično sredstvo u sprečavanju anemije, infarkta, šloga i arterioskleroze. Sok od višanja snižava krvni pritisak, pa višnju cijene i osobe koje boluju od hipertenzije, prenosi “Politikin magazin”.

Višnje su odlične i za osobe sa povišenim holesterolom, jer antioksidansi sprečavaju da loš LDL holesterol oksidiše i oštećuje krvne sudove.

Višnja je čuvar cijelog kardiovaskularnog sistema.

Dobar je izvor vitamina C koji povoljno utiče na odbrambene snage organizma.

Poboljšava vid, smanjuju koagulaciju krvi, popravljaju krvnu sliku žena poslije ciklusa, snižava pritisak, ublažavaju reumu i giht.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content