Više od 200 muzičara pozvalo na prestanak upotrebe AI

Radio Titograd

04.04.2024, 05:59h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Više od 200 muzičkih izvođača potpisalo je otvoreno pismo Društva za prava umjetnika sa sjedištem u Vašingtonu, kojim se pozivaju tehnološke kompanije da prestanu da koriste vještačku inteligenciju (AI), zbog zabrinutosti u vezi sa njenim uticajem na umjetnike i tekstopisce. U pismu se upozorava da bi neregulisana upotreba vještačke inteligencije u muzičkoj industriji mogla da ‘‘sabotira kreativnost i potkopa umjetnike, tekstopisce, muzičare i nosioce prava‘‘, prenio je AP.

“Neka ne bude zabune: vjerujemo da, kada se koristi odgovorno, vještačka inteligencija ima ogroman potencijal da unaprijedi ljudsku kreativnost i na način koji omogućava razvoj i rast novih i uzbudljivih iskustava za ljubitelje muzike”, navodi se u pismu i dodaje da “nažalost” pojedine platforme i programeri koriste AI na način koji može biti štetan za umjetnike.

U pismu se ističe da AI, kada se koristi neodgovorno, vještačka inteligencija predstavlja ogromnu prijetnju sposobnosti umjetnika da zaštitite svoju privatnost, identitete, muziku i sredstva za život. Navodi se da “neke od najvećih i najmoćnijih kompanija” koriste rad umjetnika bez njihove dozvole kako bi se AI modeli obučili za stvaranje zvukova koji bi “značajno razvodnili honorare” koji se plaćaju umjetnicima. Pozivaju se programeri koji rade na AI, tehnološke kompanije i digitalni muzički servisi da se obavežu da neće razvijati ili primijeniti tehnologiju, sadržaj ili alate za generisanje muzike koji bi potkopali ili zamijenili rad ljudskih umjetnika ili tekstopisaca, ili im uskratili pravičnu nadoknadu.

Među potpisnicima pisma su Kejti Peri, Bili Ajliš, Stivi Vonder, Miranda Lambert, Zejn Malik, Noa Kahan, Niki Minaž, Piter Frempton, Smoki Robinson, Džej Boldvin, bend ‘‘Imagine Dragons‘‘ i drugi.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

08:50h

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 07:31h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:37h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:30h

Titogradske vijesti, top1

15.04.2024. u 05:20h

Skip to content