Virtuelna realnost u službi promocije kulturne i istorijske baštine Crne Gore

Radio Titograd

01.12.2021, 10:44h

2 min

Predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja, uz kolege iz Nacionalne turističke organizacije, ugostili su prethodne sedmice predstavnike Ministarstva turizma i ekologije Albanije, kao vodeće partnere na tematskom projektu “Due Mari – Next Generation Tourism Development, koji se realizuje pod okriljem programa Interreg IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora”, na kom su partneri i predstavnici italijanskih regija Pulja i Molize.

Glavni cilj projekta je izrada interaktivne web platforme na kojoj će virtuelno biti predstavljena ponuda sve tri zemlje, sa posebnim akcentom na kulturnu i prirodnu baštinu i to kroz Due Mari turističku rutu.  Ukupan budžet projekta je oko 5.2 miliona eura, a budžet MER-a je preko 700 hiljada eura.

Na sastanku koji je organizovao MER prisustvovali su predstavnici Ministarstva turizma i ekologije Albanije, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, kao i partneri na projektu iz Italije, koji su se priključili online. Tom prilikom bilo je riječi o načinima jačanja prekogranične saradnje, zajedničkim prioritetima u turizmu kao i o postignutim rezultatima u vezi sa kreiranjem inovativnog turističkog proizvoda na kojem trenutno rade.

Do sada je obrađeno 180 od ukupno 270 lokacija sa kojih će biti prikupljene fotografije i 360VR snimci koji će biti postavljeni na zajedničku web platformu. Rok za sprovođenje ove aktivnosti je kraj aprila 2022. godine, a u planu je i postavljanje info tabli, interaktivnih totema i sveobuhvatna promocija lokaliteta koja će doprinijeti njihovoj boljoj vidljivosti.

U planu je i realizacija pilot projekta adaptacije prostora i izrade replike prve štamparske prese na Balkanu – Štamparije Crnojevića u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta i Narodnim muzejem Crne Gore.

Predstavnici MER-a i TO Podgorica su sa gostima iz Albanije obišli kulturno-istorijsku “Ljubavnu stazu do kulturnog identiteta Podgorice”, čiji će lokaliteti uključujući Sastavke, Staru varoš sa Sahat kulom, Kuslevovu kuću, Starodoganjsku i Džamiju Osmanagića biti dio buduće virtuelne rute DUE MARI.

Ovakav projekat doprinijeće unapređenju turizma, posebno jer se radi o inovativnom turističkom proizvodu, a koji, osim naše,  uključuje i još dvije zemlje sa kojima imamo zajedničke prioritete u ovoj oblasti.

Autor: radiotitograd.me

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:11h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:08h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:03h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 22:57h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 21:04h

Skip to content