(VIDEO)Najnovija generacija robota izgleda sve realističnije

Radio Titograd

22.08.2023, 06:02h

2 min

Foto:Youtube

Svjetska izložba robota 2023, koja se održava od 16. do 22. avgusta u Pekingu, privukla je 160 izlagača iz zemlje i inostranstva koji su predstavili 600 proizvoda. Humanoidni roboti namijenjeni za pružanje zdravstvenih usluga privukli su najviše pažnje posjetilaca.

Na Konferenciji, koja traje od 16. do 22. avgusta, biće održano više od 30 stručnih foruma, a na izložbi se mogu vidjeti najnovije tehnologije i proizvodi u 10 oblasti, uključujući medicinske usluge i poljoprivredu.

Humanoidni roboti su na Konferenciji privukli najviše pažnje. Sve realističnije izrade sada imaju i mimiku sličnu ljudskoj, a mogu da se sinhronizuju sa ekranom i imitiraju ljudske pokrete i izraze lica.

Biomimetički roboti Lia Baija i Dua Fua, briljantnih kineskih pjesnika iz dinastije Tang (618-907), govorili su najpoznatije stihove. Izlagači su uvjereni da takvi roboti mogu biti veoma primamljivi za posjetioce u kulturnim i turističkim objektima.

Predstavljeni su i humanoidni roboti koji mogu da donesu piće iz frižidera prateći uputstva tehničara na licu mjesta. Oni ne samo da razumiju govor, već i autonomno identifikuju objekte i mogu da ih pomjeraju.

Uslužni roboti za bolji život

U sektoru usluga, roboti pratioci u obliku kućnih ljubimaca takođe su privukli dosta pažnje. Sajber pas 2 koga je predstavio kineski tehnološki gigant “Sjaomi” može da se prevrće i izvodi druge trikove kao pravi pas i “uživa” dok ga vlasnik češka ispod brade.

Simpatičnog izlgeda i veoma realističan na dodir, drugi robot pratilac, Meta mačka, može da prati starije osobe ili da pruži emocionalnu podršku grupama sa posebnim potrebama.

Zadivljujući broj medicinskih robota prikazanih na izložbi može da se koristiti u hirurgiji, dodatnoj dijagnostici, rehabilitaciji, analizi uzoraka, dezinfekciji i čišćenju.

Prvo na svijetu kompaktno bioničko potpuno fleksibilno vještačko srce takođe je izloženo na sajmu. Napravljeno od silikonske gume koja je kompatibilna sa ljudskim organizmom može da zamijeni prirodno srce i otvara potpuno novi pravac u tehnologiji izrade vještačkih organa.

Na izložbi su predstavljene i mogućnosti robota koji mogu da odigraju sveobuhvatniju ulogu u brizi o starima, na primjer pružaju pomoć invalidima, njegu, rehabilitaciju, obavljaju kućne poslove, pružaju emocionalnu podršku i zabavljaju vlasnike.

Industrija proizvodnje robota bilježi stabilan rast

Izvještaj o razvoju kineske robotske tehnologije i industrije (2023) objavljen na konferenciji takođe pokazuje da se ukupan razvoj kineske robotske industrije stalno poboljšava, a da su se mogućnosti primjene značajno proširili.

Kina je postala važna pokretačka snaga za razvoj sektora, a automobilska i elektronska industrija su i dalje oblasti sa najvećom primjenom robota, a razvoj humanoidnih robota cvjeta, navodi se u izvještaju.

Daleko od izložbenog prostora, industrijski roboti su značajno poboljšali efikasnost rada i bezbjednost osoblja posebno u pogonima gdje su uslovi rada ekstremni za ljude. Na primjer, trenutno 65 odsto operacija u četiri proizvodna pogona kompanije “Baostil” obavljaju roboti.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

21.09.2023. u 15:52h

Titogradske vijesti, top1

21.09.2023. u 15:44h

Titogradske vijesti, top1

21.09.2023. u 15:19h

Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 13:35h

Titogradske vijesti, top2

21.09.2023. u 13:31h

Skip to content