(VIDEO) Vučić: Sve kreće večeras u ponoć, Priština poslala jedinice na Jarinje i Brnjak

Radio Titograd

31.07.2022, 11:31h

2 min

FOTO: FACEBOOK, A. VUčIć

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz zgrade Predsjedništva  povodom situacije ne Kosovu i Metohiji, prenose Novosti.

Na samom početku obraćanja Vučić je istakao da je situacija za srpski narod na KiM veoma komplikovana i složena.

Kako kaže, Srbija nikad nije bilam u ovako teškoj situaciji.

– Prištinski režim pokušava da iskoristi raspoloženje u svijetu, u kojem misle da mogu da igraju na kartu “veliki Putin je naredio malom Putinu”. Odlučili su da  nameću narodu na sjeveru KiM stvari koje ne mogu da nameću. Poslali su na administrativne prelaze dvije jedinice sa 21 tonom goriva, sa željom da zaustave one koji imaju srpske lične karte. Sve bi to trebalo da krene večeras u ponoć, uz istovremeno ubjeđivanje Srba da odustanu od KM tablica – naveo je Vučić.

– Albanci su jedinstveni i vazda imaju podršku. Pozivaju se na sporazum o slobodi kretanja, tačku 3 koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri. Albanci ovo koriste iako niko ne razumije zašto. Kao da neko namjerno želi da isprovocira dodatne probleme. U sporazumu je jasno da pravila ne mogu da važe za Srbe sa Kosova i Metohije, da njih ne možete da zaustavite sa srspkom ličnom kartom i da im kažete da ne mogu da pređu, jer bi to značilo uvođenje etničkog principa. Druga stvar je što Albanci žele to da sikoriste i da kažu to je reciprocitet i mi imamo to u skladu sa našim ustavom. U skladu sa našim ustavom je da je Kosovo dio Srbije pa mi ne idemo da ga oslobađamo zato što se ponašamo odgovrno – navodi Vučić.

Kako je istakao, po pitanju tablica, mi i danas hoćemo KS tablice.

– Imamo sporazum iz 2016. koji kaže da važenje KS tablica biće produženo još 5 godina, do 2021. godine. Međutim 2020. godine 17.9. Priština je svojevoljno i samovoljno ukinula KS tablice – rekao je Vučić pokazujuć originalna dokumenta iz Prištine.

Priština danas želi da kaže da te tablice više ne postoje, zato ih ukidamo i nećemo da dozvolimo postojanje KM tablica, da niko ne bi pomislio da postoje ostaci neke druge države na teritoriji lažne države Kosovo. Oni su u stanju da ne postoji stavr koju ne pokušaju da prodaju Srbima, a Srbi to ne žele. Zato oni vode ovu kampanju.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top1,

17:14h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 17:10h

Titogradske vijesti, top1

12.08.2022. u 16:51h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 15:27h

Skip to content