(VIDEO) Prvi svemirski turisti vratili se na Zemlju

Radio Titograd

19.09.2021, 11:02h

2 min

Foto youtube

Prvih četvoro svemirskih turista kompanije Spejseks (SpaceX) vratili su se noćas na Zemlju, poslije tri dana provedenih u svemiru, uspješno završivši prvu misiju kruženja oko planete bez i jednog profesionalnog astronauta na letjelici, prenosi rtcg.

Kapsula Dragon spustila se sinoć u Atlatnski okean kod obala Floride. Prerbrzo spuštanje spriječeno je zahvaljujući termičkom štitu kapsule koju su zatim ukočila četiri ogromna padobrana. Slijetanje je obavljeno u predviđeno vrijeme oko 1.00 noćas po srednjoevropskom vremenu (19.00 na istočnoj američkoj obali), prema video prenosu firme Spejseks, milijardera Ilona Maska.

– Ovo je bilo fantastično putovanje za nas i ovo je tek početak- rekao je ubrzo poslije sletanja komandant leta, milijarder Džared Ajzakmen.

Brod Spejseksa je zatim pokupio kapsulu iz koje je četvoro putnika izašlo sa širokim osmjesima. Poslije toga treba helikopterom da se prebace do Kenedi svemirskog centra odakle su polijeteli u srijedu uveče i gdje ih čekaju porodice.

Ilon Mask je u tviter poruci napisao “Čestitke Inspirejšn for (Inspiration4)” koristeći zvaničan naziv misije. Četvoro Amerikanaca putovalo je dalje od Međunarodne svemirske stanice do visine 590 kilometara. Oni su brzinom od oko 28.000 kilometara na sat svakog dana 15 puta obišli Zemlju.

image

foto youtube

Objavljeni cilj misije je da se napravi preokret u demokratizaciji svemira dokazujući da je kosmos dostupan takođe za posade koje nijesu obučavane godinama kao što su astronauti. Šef misije “Inspiration4” Tod Erikson rekao je juče novinarima da dolazi druga svemirska era i da će putovanja u svemir postati dostupnija običnim ljudima.

Milijarder Džared Ajzakmen, 38-godišnji šef firme za finansijske usluge, platio je desetine miliona dolara Spejseksu, tačna cijena nije otkrivena. On je ponudio tri mjesta na letjelici nepoznatim ljudima među kojima je bila 29-godišnja medicinska pomoćnica Hejli Arseno.

Na letu su još bili i 51-ogodišnja profesorka Šon Proktor i 42-ogodišnji Kris Sembroski, inženjer i bivši pripadnik američkih vazdušnih snaga. Prije putovanja njihova obuka je trajala manje od šest mjeseci. Let je bio potpuno automatizovan, ali su oni obučeni da mogu da preuzmu kontrolu ako bi bilo potrebno. Jednom u svemiru oni su sakupljali podatke kao što su srčani ritam, visina kiseonika u krvi, kognitivne sposobnosti što će dozvoliti da se bolje razumije uticaj svemirskog okruženja na početnike.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 14:57h

Sport, Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 14:45h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 14:39h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 14:34h

Skip to content