(VIDEO) Europol o akciji “FLORIDA I”: Crnogorska policija uhapsila osam članova balkanskog kareta

Radio Titograd

28.07.2022, 21:10h

4 min

FOTO: UPRAVA POLICIJE

Prekogranična operacija u kojoj su učestvovali organi za provođenje zakona iz Crne Gore, Hrvatske, Italije, Holandije, Portugala, Srbije, Slovenije i Španije, dovela je do rasformiranja kriminalne organizacije koja je trgovala kokainom iz Južne Amerike u EU i šire, saopšteno je iz Europola koji je pdoržao ovu jučerašnju akciju u kojoj je crnogorska polciija dala značajan doprinos.

– Istraga o ovoj kriminalnoj mreži trajala je nekoliko godina, a uključivala je brojne države članice EU i treće strane iz regiona Zapadnog Balkana. Mrežu trgovine drogom uglavnom su činili crnogorski državljani, ali i državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Srbije. Između 2019. i 2020. godine, organi za sprovođenje zakona zaplijenili su više od šest tona kokaina u Arubi (Holandski Antili), Obali Slonovače, Portugalu i Španiji. Istrage nakon zapljene u Portugalu otkrile su moguće veze između ove kriminalne mreže i mafijaške organizacije ‘Ndrangheta. Ova ista zapljena dovela je do identifikacije 17 novih osumnjičenih, od kojih su 13 bili crnogorski državljani. Tokom istrage procesuirano je 29 osumnjičenih u Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Holandiji, Srbiji, Sloveniji i Portugalu- rečeno je iz Europola.

 

Na dan akcije, 27. jula 2022. godine, službenici širom Evrope izvršili su raciju na 37 lokacija (1 u Hrvatskoj, 2 u Italiji, 33 u Crnoj Gori i 1 u Srbiji), uhapsili 12 osumnjičenih (1 u Hrvatskoj, 1 u Italiji, 8 u Crnoj Gori i 2 u Srbiji) i oduzeli skupocjene satove, bankovne kartice, dokumenta, municiju i oružje, vozilo i gliser i gotovinu.

– Krivičnom prijavom obuhvaćeni su L.C. (47) i S.A. (45), državljani Italije, zatim D.V. (39), F.R. (35), D.G. (62), N.P. (55), N.G. (48), S.M. (42), R.V. (39), I.A. (31), J.V. (26), M.R. (34), B.V. (50), M.L. (58), J.E. (27), Ž.D. (48), M.Đ. (60), V.R. (52), T.B. (39), N.M. (31), V.L. (48), N.M. (43), A.M. (32), D.Ž. (69), D.M. (48) i Z.G. (43), državljani Crne Gore, kao i S.M. (45) i A.D. (46), državljani Republike Srbije. Navedena lica su osumnjičena za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Prilikom finalizacije aktivnosti, policijsko-tužilačke mjere i radnje sprovedene su na teritoriji sedam zemalja, a izvršeni su pretresi na ukupno 52 lokacije. U Crnoj Gori je u sprovođenju navedenih aktivnosti učestovalo 200 službenika Uprave policije. Izvršeni su pretresi na ukupno 33 lokacije u našoj državi i tom prilikom pronađeno je i oduzeto više desetina hiljada eura, skupocjeni satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, vozilo i gliser.  Slobode je lišeno osam osoba – R.V. (39) iz Nikšića, D.G. (62) iz Kotora, S.M. (42) iz Podgorice, N.P. (55) iz Kotora, B.V. (50) iz Kotora, N.G. (48) iz Danilovgrada, J.E. (27) iz Kotora i M.R. (34) iz Podgorice, dok su I.A. (31), F.R. (35), M.L. (58), J.V. (26) trenutno nedostupni nadležnim organima. D.V. (39) je prethodno lišen slobode u Republici Srbiji po međunarodnoj potjernici zbog drugih krivičnih djela. Ž.D., M.Đ., V.R., T.B., N.M. (31), V.L., N.M. (43), A.M., D.Ž., D.M. i Z.G. lišeni su slobode na Arubi 2020. godine i oni su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora- rečeno je juče iz policije.

– Priprema i organizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila se u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Španiji – Balearska ostrva, Kanarskim ostrvima, Zelenorskim ostrvima, Capo Verde, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok se realizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila u Portugalu – Azorska ostvra, Obali Slonovače, Karibima – Aruba, Grenadi, Sabu, Antigvi i Barbudi, Svetom Eustahiju i Svetom Martinu.  Kroz aktivnosti međunarodne saradnje, razmjenu informacija, veći broj operativnih sastanaka sa organima za sprovođenje zakona Republike Srbije, Slovenije, Španije, Italije, Portugala i Holandije, definisani su pojedinčani detalji i zajednička strategija djelovanja u cilju identifikacije svih lica uključenih u predmetnu kriminalnu aktivnost, sa precizno definisanim ulogama, modusom operandi sprovođenja ovih aktivnosti uključujući i novčane transkacije između članova kriminalne organizacije i uključene međunarodne kompanije, kao i ostali fundamentalni elementi neophodni za relizaciju pojedinačno planiranih aktivnosti – zapljene i prikupljanje dokaznog materijala neophodnog za sprovođenje postupka pred nadležnim pravosudnim organima. Policija Portugala je 30. maja 2019. godine, na lokaciji Azorska ostvra – Horta, na brodu „Yemaya“, zaplijenila ukupno 500 paketa u kojima se nalazila opojna droga kokain, ukupne težine 592,9 kilograma. Prilikom realizacije ove aktivnosti slobode su lišena tri lica – državljanin Crne Gore, državljanin Hrvatske i državljanin Velike Britanije. Prikupljeni dokazi ukazuju da su ključne uloge u sprovođenju navedene kriminalne aktivnosti imali organizator L.C. – državljanin Italije, povezan sa mafijaškom organizacijom `Ndrangheta (koji je zbog drugih aktivnosti u Italiji već osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina) i F.R. – državljanin Crne Gore, zadužen za regrutaciju pomoraca i pružanje logističke podrške.  Krivičnom prijavom u vezi sa navedenim događajem obuhvaćeno je 17 lica, od čega su 13 lica državljani Crne Gore. Nadalje mornarica Obale Slonovače je u februaru 2020. godine, na brodu „Trasgo – Nadudanma“ zaplijenila 411 kilograma kokaina i uhapsila pet lica – državljana Gane, dok su u nastavku aktivnosti uhapšena dva lica – državljani Slovenije. Za organizaciju krijumčarenja sumnjiči se isto lice kao i u prethodnom slučaju – državljanin Italije, dok je cijela grupa angažovana u konktenom slučaju bila sačinjena od 11 članova, među kojima su i dva državljanina Crne Gore. Organi za sprovođenje zakona Arube su, takođe u februaru 2020. godine, na brodu „Aressa“ zaplijenili 5,1 tonu kokaina i uhapsili 11 lica – državljana Crne Gore, koji su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od devet do 15 godina. Za organizaciju ove aktivnosti osumnjičen je V.D. – državljanin Crne Gore, koje je već ranije procesuiran zbog aktivnosti krijumčarenja 840 kilograma kokaina u drugom predmetu, a koji je po međunarodnoj potjernici slobode lišen u Republici Srbiji 13. jula 2022. godine- saopšteno je iz policije.

Izvor.Dan

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top1,

21:42h

Titogradske vijesti, top2

19.08.2022. u 20:54h

Titogradske vijesti, top1

19.08.2022. u 20:37h

16.08.2022. u 08:10h

16.08.2022. u 08:10h

Skip to content