Veselin Radulović : Nema uslova za raspuštanje Skupštine

Radio Titograd

10.01.2023, 08:40h

< 1 min

Foto:DAN

Nakon što nova-stara većina nije došla do dogovora o formiranju nove izvršne vlasti, pitanje je kako će se izaći iz aktuelne krize. Ugledni advokat Veselin Radulović kazao je za „Dan” da, prema njegovom mišljenju, nema uslova za raspuštanje Skupštine.

– Bilo bi logično nakon svega da Skupština donese odluku o skraćenju mandata. To bi, u krajnjem, bilo i pošteno, ali od poslanika i političkih partija, nažalost, nijesmo naučili da tako postupaju. Stav da se Skupština može raspustiti ako se Vlada ne izabere u roku od 90 dana od kada je Miodrag Lekić proglašen za mandatara zasniva se na izmjenama zakona o predsjedniku. Te izmjene su suprotne Ustavu, isto kao što je i Miodrag Lekić suprotno Ustavu proglašen za mandatara. Zato mislim da nema uslova za raspuštanje Skupštine kada istekne rok od 90 dana, jer Ustav to propisuje kada se Vlada ne izabere u roku od 90 dana od kada predsjednik Crne Gore prvi put predloži mandatara – istakao je Radulović.

On objašnjava da je pravno moguće spojiti predsjedničke i parlamentarne izbore.

– To će se desiti ako Skupština donese odluku o skraćenju mandata i ako se postigne politički dogovor jer odluku o raspisivanju predsjedničkih izbora donosi predsjednik Skupštine, a odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora donosi predsjednik Crne Gore. Ono što je bitno naglasiti prije svega jeste da je potrebno izabrati sudije Uatavnog suda, jer održavanje bilo kojih izbora prije toga bilo bi pravno nemoguće i samo bi dodatno produbilo političku, pravnu i institucionalnu krizu koja već predugo traje i koja već ozbiljno ugrožava pravni poredak i državu u cjelini – naglasio je Radulović.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

09:45h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 09:41h

Sport, top2

28.03.2023. u 09:05h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 09:00h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 08:47h

Skip to content