Velika akcija uklanjanja opožarenih stabala i ostalog biljnog otpada na Gorici

Radio Titograd

11.05.2024, 19:41h

2 min

Foto: Ministarstvo odbrane

 

Danas se na Gorici, od 8 do 13 časova odvijala akcija na uklanjanju opožarenih stabala i drugog biljnog otpada. Akciju je inicirao Savez izviđača Crne Gore, kojem je ovo početna aktivnost u okviru realizacije projekta „Boranka“, kroz koji se vrši pošumljavanje opožarenih područja.

“Akciju je podržala Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, Ministarstvo odbrane (Vojska Crne Gore), Udruženje ljubitelja Gorice i prirode, Čistoća, Služba zaštite i spašavanja i pojedinačni volonteri. U akciji je učestvovalo čak 250 izviđača iz Podgorice, Bara, Cetinja i Nikšića, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Pripadnici Vojske Crne Gore, osim tehničke podrške u vidu: dva kamiona, samoistorivača, kombinovane inženjerske mašine, na Goricu su donijeli i cistijenu sa pijaćom vodom, na čemu su im svi učesnici akcije mnogo zahvalni. Angažovali su 40 vojnika, a došlo je i 12 volontera Ministarstva odbrane.

“Danas je u fokusu bila istočna padina Gorice koja od požara 2021. godine nije uspjela da dođe na red. Otpad se iznosio metodom „ruka – ruci“ u velikim lancima u kojima su zajedno učestvovali svi učesnici ove nevjerovatne akcije. Odveženo je 9 kamiona otpada, a ostatak će biti uklonjen u narednim danima”, navodi se u saopštenju.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Dan je, kako navode, bio prilično vruć i to je jedino na šta su učesnici ove fenomenalne akcije imali primjedbu.

“Raspoloženje, energija i sinergija starije učesnike su podsjetili na nekadašnje radne akcije iz doba SFRJ. Mladim izviđačima, a bilo ih je od sedam godina pa nadalje, je ovo sigurno prva akcija ovakvog tipa, ali ih na jesen očekuju nove. U istom sastavu, u oktobru i novembru će se organizovati pošumljavanje Gorice”, zaključuju u saopštenju.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

10.05.2024. u 18:59h

10.05.2024. u 18:59h

Skip to content