Većina žrtava trgovine ljudima maloljetnici

Radio Titograd

20.06.2024, 08:31h

2 min

Foto:Pixabay

 

Tim za formalnu identifikaciju žrtva trgovine ljudima je za 2023. godinu, kroz postupak formalne identifikacije, utvrdio da je 18 osoba, među kojima većina maloljetnih, bilo žrtva trgovine ljudima.

To piše u Predlogu Akcionog plana za implementaciju Strategije za borbu protiv trgovine ljudima za period 2019-2024. za 2024. Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

U strukturi identifikovanih žrtva, ističe se da je bilo 13 maloljetnika – osam djevojčica i pet dječaka. Pored njih bilo je i pet punoljetnih osoba ženskog pola.

Oblici eksploatacije kojima su ove osobe bile izložene:

  • Četiri osobe ženskog pola bile su žrtve trgovine ljudima u cilju seksualne eksploatacije (dvije punoljetne, od kojih jedna i kao žrtva trgovine ljudima u cilju upotrebe u pornografske svrhe i dvije maloljetne, od kojih jedna i kao žrtva trgovine ljudima u cilju prinude na vršenje krivičnih djela).
  • Četiri osobe ženskog pola bile su žrtve trgovine ljudima u cilju sklapanja nedozvoljenog braka (maloljetnice od kojih jedna i kao žrtva prisilnog prosjačenja).
  • Šest osoba bile su žrtve trgovine ljudima u cilju prisilnog prosjačenja (sve osobe maloljetne, četiri muške i dvije ženskog pola).
  • Jedna osoba muškog pola bila je žrtva trgovine ljudima u cilju vršenja kriminalne djelatnosti (maloljetnik).

Najveći broj žrtava crnogorski državljani

Prema objavljenim podacima, najveći broj identifikovanih žrtava u Crnoj Gori su crnogorski državljani, njih 11. Zatim su osobe sa državljanstvom Ukrajine (3), Srbije (1) i Kosova (1), Albanije (1) i Izraela (1).

Trinaest osoba, kako se navodi, bilo je smješteno u Javnim ustanovima socijalne i dječje zaštite kao i u nevladinim organizacijama koje pržaju uslugu smještaja žrtvama rodno zasnovanog nasilja. Za četiri osobe su korišćene usluge hraniteljstva.

Tim održao 28 sastanaka u 2023.

Ovaj Tim je, podsjećaju u dokumentu, održao 28 sastanaka u 2023.

“Više puta koordinirao postupkom upućivanja i smještaja potencijalnih žrtva trgovine ljudima, sprovodeći i postupak obavljanja razgovora sa licima u postupku identifikacije u slučajevima gdje je isto procijenjeno neophodnim za donošenje određene odluke, donosio odluke o identifikaciji, a istovremeno bio uključen i u postupak komuniciranja sa zemljama porijeka žrtava u cilju organizovanja povratka u matičnu zemlju”, zaključili su u dokumentu.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 13:28h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 13:03h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 12:53h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 12:46h

Skip to content