Veće plate zaposlenima u NPCG

Radio Titograd

03.12.2022, 10:20h

2 min

Foto: NPCG

Zaposleni u Nacionalnim parkovima, koji su primali najmanje plate u javnom sektoru, su napokon dobili novi kolektivni ugovor i time veće plate nakon šest godina sindikalnog pregovaranja.

– Tokom svih ovih godina Sindikalna organizacija JP za nacionalne parkove Crne Gore godine hrabro i nesebično je radila na ispunjavanju glavnog cilja – povećanje plata zaposlenih u javnom preduzeću i napokon smo uspjeli – rekla je predsjednica Sindikata Jelena Dragović.

U NPCG plate nijesu uvećavane 11 godina a sa programom,,Evropa sad“ dodatno su stvorene nelogičnosti u zaradama, kako visokoškolskog kadra, tako i onih sa srednjom stručnom spremom, npr. nadzornika.

Do ovog povećanja, zarade u NPCG su bile framantno niske u odnosu na prosječna primanja u Crnoj Gori. U ovom javnom preduzeću sa više od 300 zaposlenih, oni sa visokom stručnom spremom primaju tek nešto više od 450 eura nakon „Evrope sad“.

Dragović je kazala da su se obraćali prošlim vladama, ministrima, direktorima, ali da njihovi zahtjevi nijesu bili ispunjavani.

– Poslije proganjanja članova sindikata, dobijanja otkaza, prijetnji, mobingovanja, nerazumijevanja kako prethodnih predstavnika menadžmenta tako i donosioca odluka za materijalni status zaposlenih, koji je bio ispod prosjeka u državi i ispod svakog ljudskog dostojanstva, ponosni smo na naš zajednički uspjeh, jer je on veliki – naglašava Dragović.

Sindikalna organizacija JP za nacionalne parkove zahvaljuje se prvenstveno predsjedniku Sindikata uprave i pravosuđa Nenadu Rakočeviću, koji ih je nesebično podržavao u njihovoj dugogodišnjoj borbi za bolji materijalni, društveni status, kao i Vladi, i sadašnjem direktoru NPCG koji im je dao podršku.

– Zajedno smo nepokolebljivo savladavali sve poteškoće za dobrobit naših zaposlenih – poručila je Dragović koja se zahvaljuje i novinarima koji su im omogućili da, preko sredstava javnog informisanja, upoznaju širu javnost sa aktuelnim problemima u firmi kao i o zahtjevima zaposlenih JPNPCG za dostojanstven rad.

– Novinari su taj posao obavili na profesionalan i korektan način, na čemu smo im duboko zahvalni. Naša borba se nastavlja i dalje, za bolji i dostojanstveni život zaposlenih – poručila je Dragović.

Podsjetila je da se stari kolektivni ugovor JPNPCG kroz koji su regulisane visine zarada primjenjivao još od 2011. godine.

– Rukovodstvo jednog od reprezentativnih sindikata ove ustanove još od 2016. godine stalno je ulagalo napore i nastojalo da se potpiše novi kolektivni ugovor – kazala je Dragović.

Podsjećamo da je Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru stupio na snagu u martu 2016. godine.

Sa njime su odmah, po automatizmu, usklađene zarade u državnoj upravi osim zaposlenima u Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore.

Novi direktor Nacionalnih parkova Vladimir Martinović je izabran početkom novembra. On je do tada obavljao funkciju direktora Nacionalnog parka ,,Lovćen“. Martinović je zamijenio Aleksandra Bulatovića, kojeg je na to mjesto postavila vlada Zdravka Krivokapića.

Zaposleni u NPCG su više od šest godina u nepovoljnijem položaju od drugih zaposlenih u javnom sektoru, kojima su zarade usklađene sa pomenutim zakonom nakon njegovog stupanja na snagu.

Do povećanja plata zaposlenima u NPCG došlo je nakon smjene direktora Bulatovića, koji je u oktobru prijetio predsjednici Sindikalne organizacije Nacionalnih parkova Jeleni Dragović jer je otkrila da je on u fiskalnom efektu potpisanog prijedloga kolektivnog ugovora ubacio stavke o kojima nije obavijestio sindikat.

On je tada, kako je objasnila Dragović, netačnim fiskalnim efektom Ministarstvu finansija nagovijestio da nema novca za povećanje plata zaposlenih i tako stvorio mogućnost da se ne odobri od strane Ministarstva finansija i Vlade.

Nakon toga su zaposleni najavili štrajk, ali je ubrzo došlo do smjene direktora Bulatovića.

Autorka: Nada Kovačević

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

04.02.2023. u 23:05h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 22:59h

Titogradske vijesti, top1

04.02.2023. u 22:33h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 21:58h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 21:55h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 21:42h

Skip to content