Vašington daje Ukrajini skoro 61 milijardu dolara vojne pomoći; Moskva hoće da pravi domaće dronove

Radio Titograd

21.04.2024, 07:55h

< 1 min

Foto:Guliver

 

Nastavljaju se borbe širom Ukrajine i u ruskim zapadnim pograničnim oblastima. Dalje od sukoba, Moskva uspostavlja centar za razvoj dronova u vojne svrhe, dok Kijev ističe važnost finansijske podrške Zapada u odbrani zemlje. Dio pomoći vrijedne više od 60 milijardi američkih dolara mogao bi da pristigne već naredne nedjelje, nakon što je takav predlog izglasan u donjem domu američkog Kongresa.

Pregled jučerašnjeg dana

Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana gađala ciljeve u ruskim oblastima Belgorod i Smolensk pri čemu su poginule dvije osobe, povrijeđeno je nekoliko ljudi i uništeno je skladište goriva.

Ruske snage su uzvratile udarima na Odesku, Zaporošku, Sumsku i Dnjepropetrovsku oblast, kao i na industrijski kompleks i stambena naselja u Harkovu i okolini, gdje je stradalo dvoje civila.

Dok traju borbe, Moskva planira da uspostavi centar za razvoj dronova i druge robotske opreme u vojne svrhe, potvrdio je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Predlog o 60,8 milijardi dolara vrijednog paketa pomoći za Ukrajinu prošao je glasanje u Predstavničkom domu SAD, koji je pod kontrolom republikanaca, i ide na potvrdu u Senat.

Upravo zato, predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski istakao je novčanu pomoć od Evropske unije i zemalja sa kojima Kijev ima bilateralne odnose, te moguću donaciju Sjedinjenih Država, kao glavne izvore finansiranja vojske i ključne za opstanak države.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content