Vanredno stanje u Sijera Leoneu: Zavisnici otkopavaju grobove zbog droge koja se pravi od kostiju

Radio Titograd

06.04.2024, 08:37h

2 min

Foto:Guliver

 

Psihoaktivna mješavina supstanci koje stvaraju zavisnost, nazvana „kuš“, godinama je droga koja se najviše zloupotrebljava u Sijera Leoneu. Predsjednik te države Julijus Maada Bio nazvao ju je „zamkom smrti“ i istakao da predstavlja „egzistencijalnu krizu“.

Jedan od mnogih sastojaka od kojih se droga pravi su ljudske kosti, zbog čega je pojačano obezbjeđenje oko grobalja kako bi se spriječili zavisnici da vade skelete iz grobova.

Grupa uglavnom mladih muškaraca koji sjede na uličnim ćoškovima s natečenim rukama i nogama od „kuša“, uobičajen je prizor u Sijera Leoneu. Sa zavojima oko zglobova jedan liječeni zavisnik rekao je za BBC da ga droga drži jako.

– Ne volim ovo što radim, ali ne mogu da prestanem zato što uživam u tome, dodao je.

Ne postoji zvanična statistika koja bilježi broj mrtvih zbog konzumiranja „kuša“, a jedan doktor je za BBC rekao da su poslednjih mjeseci u pijrestonici Fritaunu stotine mladih muškaraca umrle zbog otkazivanja organa, izazvanog konzumiranjem droge.

Psihoaktivna supstanca takođe ima ogroman uticaj na mentalno zdravlje. Psihijatrijska bolnica Sijera Leonea, jedina institucija te vrste u zemlji, navodi da je od 2020. do 2023. godine za 4.000 odsto porastao broj prijema pacijenata zbog zloupotrebe „kuša“.

Vrh ledenog brijega upotrebe droge je zahtjev glavnog groblja u Fritaunu da se pojača prisustvo policije kako bi se grobovi zaštitili od zavisnika koji ih otkopavaju u potrazi za skeletima, pošto su mljevene kosti jedan od mnogih sastojaka psihoaktivne mješavine, iako nije jasno zašto.

Predsjednik države Bio je u obraćanju javnosti na nacionalnoj televiziji u utorak uveče saopštio da se zemlja suočava sa egzistencijalnom prijetnjom zbog razornog učinka zloupotrebe droga, posebno „kuša“. Dodao je da su smrtni slučajevi „eskalirali“ među zavisnicima.

On je naredio najvišim zvaničnicima da oforme radnu grupu koja će se baviti zloupotrebom droga, a fokusiraće se na borbu protiv „kuš krize“.

Prema njegovim riječima, u svakom okrugu će se osnovati centri radne grupe, koji će biti adekvatno opremljeni i u kojima će raditi obučeni profesionalci koji će pružiti njegu i podršku zavisnicima.

Trenutno, jedini rehabilitacioni centar, odnosno ustanova za liječenje zavisnosti postoji u Fritaunu. Ustanova sa 100 ležajeva je ranije ove godine na brzinu osnovana u centru za vojnu obuku.

Eksperti su je opisali prije kao „sabirni centar“ nego kao rehabilitacioni zbog nedostatka adekvatnog prostora i objekata.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content