(UŽIVO/VIDEO) Abazović: Ovu Vladu svako politički zloupotrebljava, svaki kriminalac…

Radio Titograd

13.02.2023, 13:40h

3 min

Foto:Vlada CG

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije održao je sjednicu danas. Premijer Dritan Abazović je na početku sjednice pohvalio rad državnih organa i da mu je žao sto se akcija rušenja nelegalnih objekata na Morači nije sprovela ranije.

Napomenuo je da što se tiče državnih organa, osim službenika, sve starješina organa moraju da budu na terenu.

– Nadam se da kada su ove krucijalne stvari i koje izazivaju ogromne probleme, da to one zaslužuju. Nemojte da se desi da šaljete službenike i inspektore. Štarješine moraju biti prisutne osim ako su onemogućeni iz određenih razloga – kazao je Abazović.

Predsjednik Odbora direktora preduzeća Regionalni vodovod Zoran Lakušić je kazao da 43. Vlada ima snage da se izbore sa korupcijom.

Govoreći o akciji koja je sprovedena jutros u koritu rijeke Morače kazao je da je to jedna od najznačajnih akcija koje su sprovedene u poslednje vrijeme.

STANJE U VODOIZVORIŠTU BOLJE SESTRE 

– Imaćemo problem a to je nedostak vode a to je 100 do 200 litara, u mjesecima jul i avgust i jedan dio početka septembra Mi smo preduzeli aktivnosti, krenuli smo od oktobra, da vidimo kako bi bilo najbolje sanirati taj problem, kazao je Lakušić.

Krenuli smo u dva pravca a to je izrada odgvorajućih prepreka ili Ustava i na taj način smatramo da ćemo povećati 50 litara sekundi. To radimo na osnovu nauke i onako kako je definisala studija, dodao je Lakušić.

– Smatrajući da će ta sanacija rijeke Morače trajati desetak godina i smatram da treba da bude tih desetak ustava koji bi se radili narednih nekoliko godina i to nije sada ekspresno da možemo napraviti da će nam se podići nivo rijeke Morače, a na taj način da će se povećati dotok vode u vodoizvorištvu Bolje sestre – naveo je on.

Drugi način je da smo krenuli sa kupovinom mobilnog postrojenja, kazao je Lakušić.

– Planirali smo jedno postrojenje koje će tek stići za narednu sezonu. Odlučili smo da nabavimo postrojenje koje bi bilo 50 litara sekundi koji se može u ovom trenutku nabaviti. Tu bi vodu prečišćavali i vraćali na sistem – naveo je.

– Moj apel prema svima je da budemo još rigorozniji i da će poruka jedino imati smisla ako se bude poštovala u narednom periodu- kazao je Abazović.

Abazović je istakao da akcija nadležnih posbeno treba da se usmjeri ka sjeveru Crne Gore.

– Građevinska inspekcija, budete li je čekali, nikad neće porušiti niti jedan objekat. Sve je trebalo srušiti sa zemljom i kraj priče in reći idi gospodine daj nas na sud. Ovo što se bave prometom je pokriće, ovo što rade na oblama Morače. Država ciljano nije dala kamen, ali to nije njima opravdanje da on može da napravi ekološku katastrofu. Ljudi, stanite malo. Ko ne može da izrži zdravstveno, medijski i psihološki, doviđenja- istakao je Abazović.

ABAZOVIĆ: BEZ VIDEO NADZORA – NIŠTA

Poručio je da se bez video nadzora ne može više ništa buraditi.

– Napravili su veze sa inspekcijama, čudima, brat od tetke, strina, lugar… Lugar koji treba da kontroliše, njega vozi onaj što nelegalno siječe šume, jer nema službeno vozilo… Samo video nadzor, bez toga ništa. To je to, treba izbjeći emotivnu komponentu. Imamo razgovora sa firmom koja se ponudila za video nadzor, Uprava policije traži način da to sprovede, a sve je uzaludno ako ne budemo imali reakciju tužilaštva. Ako ne bude tako, nemamo čemu da se nadamo, ponijeće šume i rijeke, ponijeće državu.. Čitava Crna Gora bruji da su nelegalni objekti, gdje da mu stavimo obavještenje, čitava država upozorava da će da bude rušenje, treba li crveni tepih da mu stavimo da mu uručimo poziv. Imaju sud, tužilaštvo i mogu da preduzimaju radnje protiv ljudi koji su donosili ovu odluku, svemu sam naredan- istakao je on.

Istakao je da ohrabruje civilne organe.

– Jedino ko se politički zloupotrebljava je ova Vlada, ovu Vladu svako politički zloupotrebljava, svaki kriminalac, zatvorenik, privredni subjekat koji radi neregularno – istakao je on, pored ostalog.

TOKOM DVIJE GODINE 90 PRIJAVA ZBOG EKSPLOATACIJE ŠUMA

Abazović je istakao da je održan sastanak sa direktorom Uprave za šume.

– Tokom dvije godine, nakon korone, podnešeno je preko 90 krivičnih prijava za nelegalnue eksploataciju šuma. Imam podatke o kojim firmama se radi. Moramo preko Uprave za inspekcijske poslove i Uprave za šume da napravimo spisak sa broijem prjava. Treba da pomognemo lugare, koji nisu opremljeni, kako da se riješi problem – istakao je on.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 17:21h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 13:07h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 12:52h

Skip to content