Uvedene stroge mjere: Vojska patrolira ulicama Sidneja

Radio Titograd

31.07.2021, 23:04h

2 min

Iz Novog Južnog Velsa, najmnogoljudnije australijske savezne države, saopštilii su u subotu o 210 lokalno proširenih slučajeva zaraze kovidom 19.

Policija je ogradila centar Sidneja s više kontrolnih tačaka kako bi spriječila planirani protest protiv mjera zatvaranja, prenosi “Jutarnji list”.

Stanovnicima Sidneja i njegove okoline prošle nedjelje su uvedene stroge mjere za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa koje će trajati barem do kraja avgusta. Pogoršanje situacije s pandemijom dogodilo se zbog širenja delta soja.

Oko hiljadu policajaca raspoređeno je u okolini Sidneja kako bi spriječili neovlašćene proteste protiv mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa, a izdavale su se i obavještenja o zabrani taksi službama za prevoz putnika na demonstracije, saopštila je policija NSW-a.

Tokom petka i subote grad su nadlijetali policijski helikopteri koji su palili sirene čim su vidjeli nekoga na putu i preko razglasa upozoravali ljude da se pridržavaju pravila.

Koliko je cijela situacija otišla daleko, dokazuje činjenica da je u Sidnej juče stiglo oko stotinu vojnika. Oni će tokom vikenda odraditi treninge i u ponedjeljak preuzeti ulice grada.

“To je dobra stvar za nas. Postoji manjina koja misli da za njih pravila ne važe i prisustvo vojske sigurno će ih primiriti”, rekao je ministar policije ovog Južnog Velsa David Eliot.

Međutim, njegovo mišljenje ne dijele pravnici, ali i velika većina građana najmnogoljudnijeg grada Australije.

“Korišćenje vojske u liberalnoj demokratiji je poprilično zabrinjavajuće”.

Mjerama su najteže pogođena radnička naselja u zapadnom predgrađu Sidneja gdje živi dva miliona ljudi. Ti dijelovi grada su ujedno i najsiromašniji, a tamošnji stanovnici kritikuju vlast da su restrikcije kod njih strože nego u bogatijim dijelovima grada.

“Umrijećemo od gladi, ne možemo da platimo najam stana, a još nam zabranjuju da radimo. I na kraju cijele priče, oni pošalju vojsku na nas. Najblaže rečeno, ljudima se to neće svidjeti”, rekao je Stiv Kristou, lokalni gradonačelnik.

Kao rješenje se nameće pojačano vakcinisanje, ali u Australiji, potpuno iznenađujuće, to ne ide tako glatko. Naime, vakcinisano je tek 17 posto odrasle populacije…

Uprkos borbi s naglim porastom broja zaraženih, koji su uglavnom delta soja, Australija je dosad uspjela da drži pandemiju pod kontrolom s ukupno nešto više od 34.000 slučajeva zaraze i 924 smrtna slučaja,

Izvor:Jutarnji list

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2,

12:09h

Extra +, top2

19.09.2021. u 12:02h

Titogradske vijesti, top2

19.09.2021. u 11:49h

Titogradske vijesti, top2

19.09.2021. u 11:41h

Titogradske vijesti, top2

19.09.2021. u 11:02h

Skip to content