Usvojena prva Medijska strategija

Radio Titograd

19.10.2023, 12:37h

2 min

Foto:Vlada CG

Na sjednici Vlade danas je usvojena prva Medijska strategija 2023 – 2027. koja će, kako je poručeno, doprinijeti unapređenju ambijenta za slobodno i profesionalno novinarstvo.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i medija, Vlada je na njihov predlog usvojila danas Medijsku strategiju 2023 – 2027, sa Akcionim planom za period 2023 – 2024, čiji je budžet za realizaciju procijenjen na 24.230.000 eura.

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović istakla je da je taj resor posvećen podršci održivosti i opstanku medija, odnosno nespornom javnom interesu da svaki građanin ima pravovremenu, istinitu i cjelovitu informaciju.

“Rezolucija o Crnoj Gori, usvojena juče u Evropskom parlamentu, prepoznaje napore tog resora da, sa medijima i civilnim sektorom, donese Medijsku strategija 2023 – 2027 i set novih medijskih zakona. Sloboda izražavanja i nezavisni mediji su temeljne vrijednosti Evropske unije i važni elementi procesa evropskih integracija Crne Gore, a posebno kreiranje profesionalnih, odgovornih, transparentnih, ali i finansijski održivih medija, koji predstavljaju okosnicu svakog demokratskog društva“, istakla je Vlaović.

Generalni direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija, Neđeljko Rudović, kazao je da Medijska strategija Crne Gore 2023 – 2027, sa pratećim Akcionim planom 2023-2024, sadrži ukupno 104 mjere kojima se snažno podstiče princip slobode izražavanja i osigurava ambijent za profesionalno i slobodno novinarstvo, kao temelj svakog društva koje baštini vrijednosti evropskih demokratija.

„Osnovni ciljevi koji se žele postići Medijskom strategijom odnose se na obezbjeđivanje povoljnijeg ambijenta za slobodu informisanja, protok ideja i mišljenja u ostvarivanju javnog interesa; generalnog poboljšanja uslova za rad i održivost medija; jačanja transparentnosti medijskog vlasništva; razvoja medijskog pluralizma i medijske pismenosti; jačanja samoregulacije, te nezavisnosti i profesionalnosti javnih emitera. Ovaj strateški dokument treba da doprinese usvajanju i primjeni najviših međunarodnih standarda u oblasti slobode izražavanja, usklađivanju sa politikama Evropske unije, kreiranju povoljnog ambijenta za održiv i nesmetan rad medija“, rekao je Rudović.

Ukazao je da ovaj strateški dokument, prvi te vrste u Crnoj Gori i regionu, ima četiri strateška i 15 operativnih ciljeva.

„Strateški ciljevi se odnose na: poboljšan kvalitet informisanja građana/ki i unaprijeđenje medijske pismenosti, osnaživanje uredničke i finansijske nezavisnosti, etike i prifesionalizma javnih emitera, unapređenje ambijenta za fer tržišno poslovanje medija, poboljšanje okvira za rad i položaj zaposlenih u medijima“, naveo je Rudović.

Kazao je da su osiguranje stabilnog finansiranja Javnog medijskog servisa Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) i lokalnih javnih emitera.

“Unaprijeđenje kriterijuma za izbor savjeta i rukovodstva RTCG i lokalnih javnih emitera; unaprijeđenje nezavisnosti regulatora, jačanje samoregulacije i promovisanje suštinske uloge profesionalnog i odgovornog novinarstva sa pravovremenim, tačnim i relevantnim informacijama; unaprijeđenje okvira za bezbjednost novinara/ki i drugih medijskih poslenika samo neki od ključnih problema koje je ovaj strateški dokument prepoznao da ih je potrebno riješiti”, zaključio je Rudović.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 08:01h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:58h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:38h

Skip to content