Ustavni sud: Netačno da će zaposleni pravo na penziju moći da ostvare isključivo ukoliko imaju 40 godina staža

Radio Titograd

24.10.2023, 13:58h

2 min

Foto:CDM

Odluka Ustavnog suda o ukidanju odredbe člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) dugo je i analitično pripremana i nije donijeta ni olako, ni ishitreno, saopšteno je iz te najviše sudske instance.

Odluka, kako tvrde, nije donijeta ni olako, ni ishitreno, već je, nasuprot tome, dugo i analitično pripremana i zasnovana je na svestrano analiziranim relevantnim odredbama Ustava, kao i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima.

“Iako je za ocjenu ustavnosti te odredbe Zakona, podnijeto više predloga i inicijativa, od jula 2020. godine, o kojima je javnost upoznata, a njihovi podnosioci, u međuvremenu, više puta urgirali za donošenje odluke po tim podnescima, uslijedio je orkestrirani napad na Ustavni sud zbog donošenja navedene odluke, kao da Ustavni sud prvi put ukida odredbu nekog zakona zbog nesaglasnosti s Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima i kao da donosilac tog zakona nema nikakvu mogućnost da pitanje koje je bilo predmet uređivanja neustavne odredbe Zakona uredi saglasno s Ustavom“, naveli su iz Ustavnog suda.

Oni su dodali da je Ustavni sud za 60 godina rada ukinuo odredbe brojnih zakona, pa se, kako navode, nije desio “smak svijeta”, već je zakonodavac pitanja koja su bila predmet uređivanja tih odredaba zakona uredio na drugačiji – ustavan način, saglasno sa stavovima Ustavnog suda izraženim u odlukama.

“Interesantno je da sada, iako niko, osim sudija Ustavnog suda, nije bio bliže upoznat s ustavnopravnim razlozima za donošenje odnosne odluke, pojedinci i sindikalne i druge organizacije navedenu odluku Ustavnog suda kvalifikuju kao “bezumnu”, “nakaradnu”, ili kao “doprinos daljem urušavanju Ustavnog suda”, a da je prethodno nijesu ni pročitali“, rekli su iz Ustavnog suda.

Za takve stavove i ocjene, kako tvrde iz Ustavnog suda, ne navode nikakve ustavnopravne, ni konvencijske razloge, već samo paušalne razloge praktične prirode, pokušavajući da opravdaju očiglednu neravnopravnost, odnosno nejednakost osiguranika, u zavisnosti od pola.

“Pri tom, iznose se netačne informacije, da će zaposleni u Crnoj Gori od dana donošenja odluke pravo na penziju moći da ostvare isključivo ukoliko imaju 40 godina staža osiguranja, kao i da Ustavni sud zanemaruje i obrazloženja presuda Evropskog suda za ljudska prava u sličnim predmetima“, navodi se u saopštenju.

Iz Ustavnog suda su poručili da se vodi jedna neprimjerena kampanja protiv te sudske instance, od onih koji nijesu našli za shodno da se prvo upoznaju sa ustavnopravnim razlozima sadržanim u obrazloženju odluke, pa da je nakon toga komentarišu.

“Cilj te kampanje je očigledan – vršenje pritiska na Ustavni sud da promijeni svoju odluku“, zaključuje se u saopštenju.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:23h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:20h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:16h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 17:03h

19.02.2024. u 08:20h

19.02.2024. u 08:20h

Skip to content