Ustavni sud – kost u grlu evropskih integracija

Radio Titograd

06.08.2022, 18:22h

3 min

Foto:RTV

Ako Ustavni sud odluku o izboru članova sudskog savjeta proglasi neustavnom, uz neizbor makar jednog sudije Ustavnog suda, Crna Gora može čak i da otpadne kao ozbiljan kandidat za ulazak u Evropsku uniju, iako je, sve do nedavno, bila “dobra balkanska priča”

I dok se u crnogorskoj javnosti vode rasprave da li će 19. avgusta pasti Vlada Dritana Abazovića, evropski partneri su zabrinuti zbog neispunjavanja obaveza na putu za Evropsku uniju.

Sasvim je jasno da je neizbor makar jednog sudije Ustavnog suda kost u grlu evropskih integracija, jer je država u cajtnotu i može se dogoditi da Ustavni Crne Gore početkom septembra ostane bez kvoruma, jer sudija Miodrag Iličković stiče uslove za starosnu penziju. Ukoliko do 13. septembra, kada Iličković navršava 66 godina, ne bude izabran bar jedan sudija, najviša sudska instanca ostaje sa troje sudija i u blokadi, odnosno, sud ne bi mogao da donosi odluke jer ne bi imao kvorum. S obzirom na turbulentnu političku situaciju, nijesu optimistički izgledi da će nove sudije do tog perioda biti izabrane. Nikom, pa ni evropskim partnerima Crne Gore nije jasno šta se dogodilo i zašto nije došlo do izbora sudija Ustavnog suda. A kvalitetnih kandidata je bilo i postojao je barem jedan oko kojeg su se svi slagali da može biti izabran. Izgleda da je, i ovoga puta, u pitanju politička trgovina, koja nas može skupo koštati.

I to nije sve. Isti taj Ustavni sud, do 13. septembra može donijeti nove glavobolje crnogorskoj vlasti. Postavljeno je ozbiljno pitanje ustavnosti izbora članova Sudskog savjeta.

Ni korak naprijed

Od kada je visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj 14. jula boravio u Podgorici, kada je održana sjednica Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU, Crna Gora nije napravila ni jedan korak naprijed. Naprotiv! Raspravama o Temeljnom ugovoru i političkim trgovinama ukopali smo se u mjestu.

Potpuno je jasno da su aktuelna politička dešavanja, kao što su rasprave o Temeljnom ugovoru i inicijative za obaranje vlade potpuno odložile realizaciju reformi i zadatakao koje smo sami preuzeli i čvrsto obećali da ćemo ih ispuniti do 30. jula. To je bio dan D i sada nam ostaje da se nadamo da će EU imati još toliko strpljenja da nas sačeka do polovine septembra. Možda če i sačekati, ali ritam kojim rješavamo evropske zadatke uopšte ne garantuje da ćemo obećano i ispuniti.

Demokratski front je optužio predsjednicu parlamenta Danijelu Đurović, da je “kršeći Ustav, Zakon o sudskom savjetu i sudijama, i Poslovnik, uvrstila u dnevni red vanrednog zasijedanja Predlog za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika”.

– Naime, član 128 Poslovnika izričito precizira da dvadeset sedam poslanika, predsjednik države i Vlada, mogu u dnevni red predložiti akte čiji su oni predlagači. U slučaju predloga za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika predlagač isključivo može biti Odbor za politički sistem i pravosuđe. Zato je Danijela Đurović bila dužna da vrati zahtjev za održavanje vanredne sjednice kao neuredan, jer se rasprava i glasanje o ovom predlogu mogu obaviti najranije 1. oktobra. Na ovaj način je brutalno prekršen Poslovnik u kome piše da Odbor za politički sistem i pravosuđe predlaže četiri člana za Sudski savjet, a takođe i Ustav i član 16 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama koji izričito definiše da nadležno radno tijelo, tj. Odbor, predlaže članove Sudskog savjeta – navode u Demokratskom frontu.

Ako je to tačno, a nema sumnje da DF kao ozbiljan politički savez ne bi ulazio u ovu priču a da nije uvjeren u to, Ustavni sud će morati da reaguje. U slučaju da te odluke proglasi neustavnim, naše evropske integracije bi bile vraćene značajno unazad, a mogli bi čak da budemo potpuno zaustavljeni i da se nađemo među onima koji o EU mogu samo da sanjaju.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

09.08.2022. u 11:44h

Titogradske vijesti, top2

09.08.2022. u 11:38h

Titogradske vijesti, top2

09.08.2022. u 10:06h

Titogradske vijesti, top1

09.08.2022. u 09:56h

Titogradske vijesti, top1

09.08.2022. u 09:36h

Skip to content