Uspješno završen Samit ministara transporta Zapadnog Balkana

Radio Titograd

16.05.2023, 19:15h

2 min

Efikasan transport ljudi i robe obezbjeđuje nova radna mjesta i omogućava kroz povećanje obima trgovinske razmjene i ekonomski rast. Ovo je ključna poruka na Samitu o povezivanju (“Connectivity Summit 2023”), koji organizuje Sekretarijat Transportne zajednice Jugoistočne Evrope (TZ) i Sekretarijat Centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), pod pokroviteljstvom Ministarstva za kapitalne investicije Crne Gore.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija, mr Ervin Ibrahimović, i generalni direktor Direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju, Gert-Jan Koopman, otvorili su Samit koji je okupio ministre saobraćaja zemalja regiona, direktore carinskih uprava, predstavnike međunarodnih finansijskih institucija (Svjetska Banka, EBRD, EIB) i druge visoke predstavnike i stručnjačke iz regiona Zapadnog Balkana da razgovaraju o pitanjima vezanim za održivu i efikasnu trgovinu, transport i logistiku. U uvodnom dijelu Samita, prisutnima su se obratili i direktori TZ i CEFTA, Matej Zakonjšek i Emir Đikić, a putem vidio linka omogućeno je i obraćanje evropske komesarke za oblast saobraćaja, Adine Valean, i evropskog komesara za susjedstvo i politiku proširenja, Olivera Varhelya.

“Posebno mi je zadovoljstvo što smo danas u prilici da kroz održavanje jednog ovakvog skupa na visokom nivou označimo, vjerujem, početak još uspješnije i plodotvornije saradnje između zemalja regiona. Termin region upotrebio bih kao sinonim za povezivanje, a kao što i sam naziv govori, čvrste i dugoročno održive kvalitetne veze vode ka snažnijoj ekonomskoj saradnji i prosperitetu. Samo ekonomski nezavisni i međusobno dobro povezani, jesmo i garant političke stabilnosti i mira ne samo na Balkanu, već i šire. Svijetu, koji se danas suočava sa civilizacijskim sunovratom koji sa sobom donose ratna dešavanja, treba više uvezivanja, saradnje i vizija razvoja sa pogledima uprtim u budućnost, a ne konstantno vraćanje u prošlost.” istakao je u svom obraćanju potpredsjednik Ibrahimović.

Samit o povezanosti fokusira se na ulaganja u transportnu infrastrukturu u cilju jačanja regionalne povezanosti i strukturne reforme kako bi se osigurala efikasnija mobilnost na Zapadnom Balkanu u skladu sa strateškim ciljevima koji se odnose na kreiranje zajedničkog ekonomskog prostora, kao pripremu za buduće članstvo u EU. Tokom Samita je istaknuto, gotovo od svih učesnika, se moglo čuti da su aktivnosti primarno usmjerene na putnu i željezničku infrastrukturu, kao i na kreiranje zajedničkih graničnih prelaza na dijelu koji je obuhvaćen kroz tzv. indikativno proširenje Trans-evropske transportne mreže (TEN-T) na Zapadnom Balkanu, uključujući i susjedne države članice EU, kao i na smanjenje / eliminisanje kašnjenja u transportu, povećanje efikasnosti transportno-manipulativnih operacija i njihovu digitalizaciju.

Tokom Samita svaka od zemalja potpisnica Ugovora o osnivanju Transportne zajednice Jugoistočne Evrope je sa ovlašćenim predstavnikom Evropske komisije potpisala i Sporazum kojom se potvrđuje dodatno indikativno proširenje Trans-evropske transportne mreže (TEN-T) na prostoru Zapadnog Balkana, za datu državu. To u slučaju Crne Gore znači da dio TEN-T postaju željeznička pruga Podgorica-Nikšić-Čapljina i aerodrom Tivat. Ova činjanica osim sjajnog rezultata rada Ministarstva kapitalnih investicija u proteklom periodu, znači i prepoznavanje strateške relevantnosti datim projekata, i ključno, znači da dati projekti sada postaju pogodni za kandidovanje za obezbjeđivanje sredstava iz dostupunih EU fondova, primarno kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan. Konkretno, ako imamo u vidu preliminarnu procijenjenu vrijednost implementacije pomenutih projekata koji su već i obuhvaćeni Jedinstvenom listom prioritetnih infrastrukturnih projekata, to znači da Crna Gora može povući nešto više od 100 miliona eura bespovratnih sredstava za date projekte.

Na otvaranju Samita prisutnim gostima i visokim zvaničnicima obratio se i novoizabrani Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je pozdravio inicijative zemalja Zapadnog Balkana u oblasti izgradnje  i modernizacije saobraćajne infrastrukture, kao ključnog faktora za bolju regionalnu povezanost u cilju  inteziviranja  privrednih aktivnosti.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.09.2023. u 19:22h

Skip to content