Uskoro bi vam vještačka inteligencija mogla birati vijesti

Radio Titograd

06.04.2024, 05:57h

2 min

Foto:Pixabay

 

Što ćete od vijesti pročitati i iz kojeg izvora, do sad je bio vaš odabir ili pak odabir algoritma kojeg ste informisali o svojim željama i potrebama. No, uskoro bi se to moglo promijeniti, a vijesti bi za vas mogla birati – vještačka inteligencija.

Naime, Miker Krieger i Kevin Systrom tek su rijetkima poznati kao saosnivači Instragrama, a nakon što su otišli iz te popularne društvene mreže, bacili su se na izgradnju moćnog i korisniog alata za preporučivanje vijesti čitaocima – Artifact. No, nikad ga nisu uspjeli dovoljno razviti da postane globalno popularan. Tačnije, u januaru 2024. godine zaključili su da nije pravo vrijeme za takvu vrstu alata i ugasili ga.

I onda je na scenu stupio Yahoo, koji je preuzeo Artifact, ali ne firmu koju su Krieger i Systrom osnovali kako bi ga razvili, već samo tehnologiju. Jer, kako je za The Verge, izjavila Kat Downs Mulder, generalna direktorica Yahoo News, svidio im se način na koji kategorizuju sadržaj, kako se unose novi sadržaji, kako prepoznaju što funkcioniše i može se povezati te je relevantno za korisnika.

Yahoo ovom novom tehnologijom dobija nov način nuđenja vijesti svjim korisnicima, kojih je više od 185 miliona svakog mjeseca. Tako će Artifactova temeljna tehnologija za kategorizovanje, filtriranje i personalizovanje sadržaja uskoro postati dio Yahoo Newsa, a onda, postupno i drugih Yahoovih servisa.

No, to će potrajati. Nije dovoljno samo ubaciti njihov algoritam u Yahoo News i prepustiti ga korisnicima da se snalaze. Ali kad jednom bude potpuno implementiran, vijesti će biti još prilagođenije korisniku, prenosi Zimo.

Hoće li to na kraju biti i bolje za korisnike, podijeljena su mišljenja. Naime, neki tvrde da će to korisnicima servirati samo jednu vrstu informacija, dok će druge “zaboraviti”, a to bi moglo dodatno pojačati pristrasnost kod korisnika. Ali, pričekajmo s konačnim sudom dok cijela stvar ne zaživi. Možda nas iznenadi.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content