URA predala Predlog zakona o Fondu Stan za sve u skupštinsku proceduru

Radio Titograd

08.05.2024, 12:54h

2 min

Foto:Printscreen

 

Poslanički klub GP URA je danas u skupštinsku proceduru predao predlog Zakona o fondu “Stan za sve” kojim će se omogućiti građanima da po duplo povoljnim cijenama od onih koji su sada na tržištu nekretnina kupe stan, konkretno za cijenu od 900 eura po metru kvadratnom.

To je saopštila poslanica GP URA Ana Novaković Đurović na današnjoj konferenciji za medije. Kako je kazala, GP URA je prije dva mjeseca predstavio projekat “Stan za sve”.

– U prethodnom periodu smo imali konsultacije sa različitim ciljnim grupama i predložili smo zakon koji je ključni preduslov da se program “Stan za sve” realizuje. Ovaj program podrazumjeva kreiranje državnog fonda sa početnim kapitalom od 20 miliona eura iz kojeg će država graditi stanove na opštinskom i državnom zemljištu. Po principu – projektuj i izgradi. Država bi stanove izvođaču radova isplatila nakon tehničkog prijema, a građani će biti u prilici da te stanove plate po cijeni od 900 eura po metru kvadratnom. Dakle, po cijeni izgradnje, istakla je Novaković Đurović.

Kako je naela, država neće zarađivati od prodaje stanova zato što će cijena prodaje biti ista cijeni izgradnje, a kada je u pitanju komunalno opremanje, ono će biti predmet dogovora i ugovora između države i lokalnih samouprava.

– Ono što je takođe važno jeste da će građani moći ove stanove da koriste kao kolateral, dakle moći će na njih da stave hipoteku u prilikom apliciranja za kredite kod komercijalnih banaka, jer smo svjesni da će vjerovatno najveći broj građana na taj način sebi omogućiti i rješiti stambeno pitanje. Pravo apliciranja imaće prije svega podstanari i građani koji nemaju stan u svom vlasništvu, ali smo akcent stavili i na određene ciljne grupe, posebno mlade bračne parove do 35 godina, lica sa invaliditetom, žene žrtve nasilja, porodice sa djecom sa smetnjama u razvoju, navela je Novaković Đurović.

Usvajanjem ovog zakona i primjenom programa “Stan za sve”, navodi ona, građani bi plaćali 750 eura manje iznos cijene po kvadratu u odnosu na ono što je sada tržišna cijena.

– Mi smatramo da je ovaj zakon i ovaj program konkretan odgovor na jedno od možda i ključnih i najvećih pitanja za desetine hiljada građana u Crnoj Gori. Prema procjenama udruženja podstanara, 40 hiljada porodica u Crnoj Gori je u stanju bez stambenog prostora, a od tog broja 30 hiljada porodica živi podstanarskim načinom života. U Crnoj Gori od 2020. godine kvadrat novog stanja porastao je za više od 70 odsto, navela je poslanica GP URA.

Istakla je da prema podacima MONSTAT-a iz trećeg kvartala prošle godine cijena kvadratnog metra u Crnoj Gori iznosi 1650 eura.

– I svi ovi podaci pokazuju trend stalnog rasta cijene nekretnina na tržištu, nažalost istovremeno i sve manju mogućnost građana da usled stalnog porasta cijena sebi riješe stambeno pitanje. Takođe, važna okolnost koja nas je podstakla da predložimo konkretno sistemsko rješenje u pravcu rješavanja ovog pitanja jeste i činjenica da je 44. vlada obustavila nastavak projekta 1000+. Kao što znate, projekat koji je u proteklih desetak godina aktivno omogućavao određenom broju građana, podaci su negdje oko 4000 građana u Crnoj Gori, da po povoljnim uslovima riješe stambeno pitanje. To znači da u ovom trenutku na nivou države ne postoji ni jedno sistemsko rješenje, niti akcija u pravcu kreiranja povoljnih uslova za rješavanje stambenog pitanja za građane. I to je razlog zašto smo mi predložili ovo rješenje, kazala je Novaković Đurović.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content