Upravni odbor PKCG: Odložiti potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora

Radio Titograd

25.11.2022, 09:27h

2 min

Foto:PKCG

Upravni odbor Privredne komore Crne Gore, u proširenom sastavu sa predsjednicima odbora udruženja i članovima Skupštine, sa vanredne sjednice, uputio je apel da se odloži najavljeno potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora i produži važenje aktuelnog. Kako navode, to su uradili kako bi se poslovna zajednica upoznala sa sadržinom ovog važnog dokumenta i došlo do najboljeg rješenja u interesu poslodavaca i zaposlenih.

U radu sjednice koju je vodila predsjednica Komore Nina Drakić, pored članova UO, učestvovali su ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, predsjednik Skupštine PKCG Vojo Banović i predsjednici granskih odbora udruženja

Predsjednica Nina Drakić istakla je da su o novom OKU privrednici informisani iz neformalnih izvora, te da predloženja rješenja obiluju nepoznanicama, kao što su povećanje dnevnice za prekovremeni i rad nedjeljom, koji će sektori iz toga biti izuzeti, kada će radnici imati slobodne dane, koliki će biti njihov broj tokom mjeseca…

– Svjedoci smo da se privreda suočava sa brojnim poteškoćema u poslovanju usljed COVID i krize u Ukrajini, inflacije, rasta kamatnih stopa i drugog što dodatno opterećuje poslovanje privrede, pa je pitanje kako će ona uspjeti da se izbori sa povećanjem troškova koje proizilazi iz OKU . Iz tog razloga, jako je važno da imamo šire konsultacije kako bi privreda mogla pravovremeno da reaguje. Tu smo da vidimo sa ministrom da li se može odložiti potpisivanje OKU ako stavovi nijesu do kraja usaglašeni – kazala je Drakić.

Ministar Admir Adrović je kazao da je predlog OKU stigao od socijalnih partnera prethodne sedmice i da je proslijeđen na mišljenje nadležnoj direkciji.

– Dalja je procedura da tekst dobije zeleno svijetlo Sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva finansija i Ministarstva prosvjete. Od izuzetnog značaja je dobijemo OKU jer se o njemu pregovara preko dve godine. Aktuelni OKU je važeći do kraja godine i za državu je bitno da da dođemo do prihvatljivog teksta kako ne bismo napravili određene probleme, odnosno zastoj u pregovorima sa EU jer njegovo usvajanje predstavja završno mjerilo za poglavlje 19. Od krucijalnog značaja je da dobijemo OKU- rekao je Adrović.

On je spreman da sasluša sve zainteresovane subjekte kako bi se došlo do prihvatljivog teksta za sve subjekte.

Ministar Adrović istakao je činjenicu da Unija poslodavaca ima jedina formalnu reprezentativnost da učestvuje u socijalnom dijalogu, ali da je započet proces utvrđivanja izmjena Pravilnika o reprezentativnosti, te da se nada da će se on ubrzo završiti.

 

Autor:Radiotitograd.me

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 08:58h

Titogradske vijesti, top1,

08:38h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 08:21h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2022. u 08:10h

Skip to content