Uprava za inspekcijske poslove: “Pauk” povjeriti Parking servisu

Radio Titograd

31.03.2024, 09:06h

2 min

Foto:Podgorica.me

 

Upravljanje “paukom” i izdavanje prekršajnih naloga za nepropisno parkiranje vozila tadašnjoj Komunalnoj inspekciji povjereno je u novembru 2018. godini po odluci o organizaciji i načinu rada uprave Glavnog grada. Upravo izmjenu ove odluke traži Uprava za inspekcijske poslove kako bi se ovi poslovi povjerili Parking servisu i Službe komunalne policije.

– Od dana stupanja na funkciju v.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove Glavnog grada, u avgustu prošle godine, našao sam niz nelogičnosti u vršenju inspekcijskog nadzora na terenu iz nadležnosti ove Uprave. S obzirom da je u ovom periodu niz predmeta stajao u radu pristupio sam analizi uzroka. Primijetio sam da postoji niz nelogičnosti u odredbama propisa koji uređuju poslovanje Uprave, kao i nemali broj kolizija između propisa koji se primjenjuju u radu inspektora na terenu. Analizirajući dokumentaciju o postupanju inspektora sektora za drumski saobraćaj i puteve ove Uprave primijetio sam, a ukazano mi je od strane pravne službe i samih inspektora, niz nelogičnosti u dijelu premještanja nepropisno parkiranih vozila – saopštio je Branko Kovačević, v.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove.

On navodi da je predlog za izmjenu ovog propisa uputio službi gradonačelnice kao i nadležnim organima na gradskom i državnom nivou. Kovačević navodi da je predložio i izmjenu još nekoliko propisa gdje su utvrđene nelogičnosti.

– Utvrđeno i niz nelogičnosti u primjeni propisa vezanih za rad inspektora i u oblasti turizma i ugostiteljstva kao i u komunalno-stambenoj djelatnosti kada je u pitanju mjerenje buke, kontrola radnog vremena. Takođe, nelogičnosti su utvrđene kada su u pitanju pomoćni i privremeni objekti, ugostiteljske terase i slično. O svim ovim nelogičnostima su me izvijestili rukovodioci i inspektori sektora ove Uprave – naveo je Kovačević.

Poštriti kazne za taksiste

Među odlukama za koje se traže izmjene našle su se Odluka o taksi prevozu i Odluka o radnom vremenu. Kada je u pitanju Odluka o taksi prevozu, Uprava za inspekcijske poslove predlaže oštrije kazne za počinjene prekršaje, a kod Odluke o radnom vremenu sugerišu da se riješi problem ugostiteljskih objekata koji imaju dvojno rješenje o radu – i za restoran i za disko bar.

Kovačević navodi da su tražili izmjenu Pravilnika o bližim uslovima koje mora da ispunjava privredno društvo ili preduzetnik za obavljanje poslova premještanja vozila i načinu premještanja i čuvanja vozila, Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, Odluke o komunalnom redu, Pravilnika o bližim uslovima za postavljanje odnosno građenje privremenih objekata, uređaja i opreme, Odluke o načinu izvođenja muzičkog programa. Takođe, Uprava za inspekcijske poslove tražila je i dopunu Odluke o javnim parkiralištima na teritoriji Glavnog grada, ali i donošenje novog Uputstva o uniformi u Upravi za inspekcijske poslove Glavnog grada.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content