Upozorenje iz Rusije: Arktik bi se mogao pretvoriti u ratište

Radio Titograd

23.05.2022, 00:01h

< 1 min

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije saopštilo je kako bi se zbog odluke Finske i Švedske da pristupe NATO-u područje Arktika moglo pretvoriti u međunarodno ratište.

Ruski diplomata Nikolaj Korčunov izjavio je kako su Švedska i Finska ranije bile odgovorne za sigurnost na Arktiku, ali je naglasio kako njihov ulazak u NATO uopšte neće doprinijeti miru i sigurnosti u arktičkom regionu.

“Vidimo kako se međunarodna vojna aktivnost povećava na području Arktika. Dolazi do tzv. internacionalizacije vojnih aktivnosti. Ovo je, naravno, vrlo uznemirujući trend koji transformiše Arktik u međunarodno poprište vojnih operacija. To ne može da nas ne brine”, rekao je Korčunov.

Između ostalog, naglasio je kako je miru i stabilnosti u arktičkoj regiji upravo doprinosila i činjenica da su Švedska i Finska neutralne države.

“Tradicionalna politika Finske i Švedske, politika nesvrstavanja u vojne saveze, dugo je stvarala čvrst temelj za održavanje mira i stabilnosti u ovom dijelu svijeta. Potencijalno, sada je malo vjerovatno da će pristupanje ovih zemalja u NATO doprinijeti ovom cilju”, zaključio je ruski diplomata.

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content